שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - גסטרו/כירורגיה כללית שאלה מספר 49

  • 49.

    כיצד נדריך מטופלים לפני ביצוע תבחין נשיפה ל-H. pylori

    • 1

      יש להימנע משתיית אלכוהול 48 שעות לפני הבדיקה

    • 2

      יש להפסיק טיפול באנטיביוטיקה ובסותרי חומצה 48 שעות לפני הבדיקה

    • 3

      יש להפסיק טיפול באנטיביוטיקה חודש לפני הבדיקה

    • 4

      יש להפסיק טיפול בסותרי חומצה חודש לפני הבדיקה

    • נרחיב כעת על urea breath test: זוהי בדיקה שימושית מאוד  לאבחנה של H. pylori. החולה בולע קפסולה של carbon-labeled urea, ולאחר 20 דקות מודדים את האוריאה שהוא נושם (שכן החיידק מייצר אוריאה במהירות). החולה מקבל הנחייה לפני כן להימנע מאנטיביוטיקה או ביסמוט למשך חודש, PPI או sucralfate למשך שבוע, ו-H2 blocker למשך 24 שעות.


      Peptic Ulcer Disease זה מצב של אקסקבציה (איזור עם חור) במוקוזה של הקיבה, בפילורוס, בדואדנום או בושט. לרוב מתרחש בדואדנום. גורמי הסיכון העיקריים הם חיידק ה-H pylory ושימוש תכוף בתרופות NSAIDs. גורמי סיכון נוספים הינם סוג דם O, קשר למחלות כדוגמת COPD, צירוזיס ומחלת כליות, משפחתי-גנטי (ZES - גסטרינומה המייצרת גסטרין שגורם להפרשת חומצה ביתר). בנוסף, עישון ואלכוהול משפיעים גם הם.

      עישון מוריד את ההפרשה של בי-קרבונט, מה שמעלה את החומציות של הדואדנום. 

      קליניקה: סימפטומטים יכולים להופיע לימים, שבועות או להופיע כלל. החולה יתלונן על כאב עמום, תחושת צריבה ושריפה. בכיב קיבה - הכאב יתגבר עם אוכל, ובדואדנום רק 2-3 שעות לאחר ארוחה; כאב של כיב בדואדונום יופיע באחוזים גבוהים יותר גם בלילה. בדואדנום הכאב יוקל ע"י אוכל ונוגדי חומצה בקלות. סימפטומטים נוספים - דימום, שלשול/עצירות. 

      אבחנה ניעשת לרוב בעזרת אנדוסקופיה. במידה ויש כיב קיבה יש לקחת ביופסיות לשלילת ממאירות. זיהוי H. pylori יכול להיעשות בביופסיה או בעזרת בדיקות דם (סרולוגיה), בדיקות צואה, או urea breath test. 

      נרחיב כעת על urea breath test: זוהי בדיקה שימושית מאוד  לאבחנה של H. pylori. החולה בולע קפסולה של carbon-labeled urea, ולאחר 20 דקות מודדים את האוריאה שהוא נושם (שכן החיידק מייצר אוריאה במהירות). החולה מקבל הנחייה לפני כן להימנע מאנטיביוטיקה או ביסמוט למשך חודש, PPI או sucralfate למשך שבוע, ו-H2 blocker למשך 24 שעות.

      טיפול:

      • טיפול ב-H. pylori יכלול אנטיביוטיקה. יש להוסיף PPI, ולעיתים מלחי ביסמוט. 
      • H2 blocker ו-PPI לכיבים שאינם קשורים ב-H. pylori.
      • יש להימנע מאספירין ו-NSAIDS במידת האפשר
      • הפסקת עישון
      • להימנע ממזונות המעלים מוטיליות קיבה, אלכוהול, קפה, לאכול ארוחות קטנות ורבות (לא חובה במידה ומשתמשים בנוגדי חומצה), להימנע ממזונות חמים/קרים מאוד.
      • ניתוח נשמר למצבים שלא טופלו באופן שמרני או לסיבוכים.

      PPI או מעכבי משאבת פרוטונים אלו תרופות שמגיעות אל הקיבה ומעכבות את הוצאת הפרוטונים לקיבה ע"י עיכוב H+/K+ pump בתאים הפריאטליים ובכך מעלות את הpH בקיבה (ומורידות חומציות) באופן ישיר. דוגמאות לתרופות אלו: lansoprazole [Prevacid], omeprazole [Prilosec], or rabeprazole [AcipHex]).

      H2-receptor antagonist מעכבות את הרצפטור של היסטמין 2 שנמצא בקיבה, ושאחראי על שחרור פרוטונים מהתאים הפריאטלים בקיבה. דוגמאות לתרופות: Ranitidine, cimetidine, famotidine, nizatidie.


      *טיפ: זכרו: כיב קיבה Gastric - Greater with food; קיבה בדואדנום, מוקל בארוחות ויופע כאב 2-3 לאחר הארוחה.