שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2014 שאלה מספר 68 (תרופות).

  • 68.

    לפני טיפול באיזו תרופה יש לעשות בדיקת תפקוד לבבי

    • 1

      Cysplatin

    • 2

      Bleomycin

    • 3

      Cyclosporin

    • 4

      Adriamycin

    • Adriamycin - תרופה זו ממשפחת האנטרא-ציקלינים, כמו Doxorubicin, גורמת לפגיעה לבבית (קרדיומיופתיה). גם התרופה הרצפטין (Trastuzumab) פוגעת בלב.

      כימותרפיה זוהי קבוצות תרופות אנטי-ניאופלסטיות, שמטרתן להרוס תאים סרטניים. הם לרוב מטופלות במחלות סיסטמיות ולא מקומיות, ניתנות לשילוב עם ניתוח, רדיותרפיה, או שניהם. המטרה של הכימותרפיה חייבת להיות ריאלסטית - האם זה לרפא, לשלוט או טיפול פליאטיבי. 

      טוקסיות של תרופות כימותרפיה פוגעות בתאים עם צמיחה מהירה, ויש לצפות ולטפל בכך:

      • הפרעות GI - תופעת הלוואי הנפוצה ביותר הינה בחילה והקאה. 
      • דיכוי מח עצם - ירידה בכל השורות. בכל, עולה הסיכון לזיהומים (ירידה בשורה הלבנה), דימומים (טרמובוציטופניה), ואנמיה. לרוב, ניתן לצפות את דיכוי מח העצם, אשר מגיע לרמתו הנמוכה ביותר כ-7-14 יום לאחר טיפול כימותרפי. יש לטפל בכל חולה עם חום ונויטרופניה (ספירה מתחת ל-1,500 נויטרופילים). 
      • פגיעה בכליות - עקב SIADH, ירידה בפרפוזיה הכלייתית, ונפריטיס אינטרסיצאלי. יש לעקוב אחרי BUN וקראטינין. תרופות מסויימות גורמות לHemorrhagic cystitis.
      • tumor cell lysis גורם לעלייה באוראט בדם, מה שעלול לפגוע בכלייה. טומור ליזיס סינדרום גורם גם לשפיכה של תכנים אינטרא-סלולריים נוספים כמו: היפרקלמיה, היפרפוספטמיה, והיפוקלצמיה. 
      • פגיעה קרדיו-פולמונרית - תרופות רעילות ללב (Anthracyclines) ולריאות (Bleomycin, carmustine, busulfan ועוד)
      • פגיעה באיברי רבייה - אשכים ושחלות. 
      • פגיעה נוירולוגית - תרופות רבות הינן נוירו-טוקסיות, וגורמות לנוירופתיה פריפרית קשה.
      • פגיעה קוגנטיבית
      • עייפות קשה.


      נעבור על התרופות שבשאלה:

      • Cysplatin - תרופה זו פוגעת בכליות וגורמת לנוירופתיה פריפרית.
      • Bleomycin - תרופה זו גורמת לפיברוזיס ריאתי, כמו גם התרופה מטרוטרוקסט.
      • Cyclosporin - גורמת לפגיעה כלייתית.
      • Adriamycin - תרופה זו ממשפחת האנטרא-ציקלינים, כמו Doxorubicin, גורמת לפגיעה לבבית (קרדיומיופתיה). גם התרופה הרצפטין (Trastuzumab) פוגעת בלב.