שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2022 שאלה מספר 131 (פסיכיאטריה).
-
131.
מה מהבאים הינו מאפיין של מאניה
-
1
עלייה במשקל
-
2
עייפות יתר
-
3
אינסומניה
-
4
ירידה בחשק המיני
-
אפיזודה מאנית מוגדרת כתקופה של מצב רוח אבנורמלי, מרומם, עצבני, "מכוון מטרה" שנמשך לפחות שבוע במשך רוב שעות היום ( או כל תקופה הדורשת אשפוז). במהלך התקופה הזו יש אנרגיה מוגברת, פעילות מוגברת, בטחון עצמי גבוה וגרנדיוזי, ירידה בשינה (אינסומניה), דיבור יתר או דחף להמשיך לדבר כל הזמן, flight of thought, חוסר ריכוז, עלייה בפעילות (בחברה, עבודה, בי"ס, מיניות) או אי שקט פסיכומוטורי , עיסוק יתר בפעילות שקשורות בהנאה (יחסי מין, קניות, הימורים)
בשאלה זו אנחנו נשאלים על הפרעה דו קוטבית (מאניה דיפרסיה). ההפרעה מאופיינת בשינויי מצב רוח משמעותיים בין אופוריה מוגזמת (מאניה) ואפיזודות דיכאוניות וביניהן תקופות ללא סימפטומים פסיכיאטריים בולטים. בנוסף, בהפרעה זו לא רואים מחשבות שווא והלוצינציות כאשר ייתכן והמחלה מתנהגת בתבנית מחזורית לפי עונות השנה.
כדי להגדיר אפיזודה מאנית – אנו נדרשים ל:
A. תקופה מוגדרת של מצב רוח אבנורמלי, מרומם, עצבני, "מכוון מטרה" שנמשך לפחות שבוע במשך רוב שעות היום ( או כל תקופה הדורשת אשפוז)
B. במהלך התקופה הזו יש אנרגיה מוגברת, פעילות מוגברת או 3 מהבאים – בטחון עצמי גבוה וגרנדיוזי / ירידה בשינה / דיבור יתר או דחף להמשיך לדבר כל הזמן/ flight of thought / חוסר ריכוז / עלייה בפעילות (בחברה, עבודה, בי"ס, מיניות) או אי שקט פסיכומוטורי / עיסוק יתר בפעילות שקשורות בהנאה (יחסי מין, קניות, הימורים)
C. ההפרעה גורמת לפגיעה בתפקוד סוציאלי או בעבודה או דורשת אשפוז או הופעת פסיכוזה
D. ההפרעה לא מיוחסת לשימוש בחומרי או מצב רפואי אחר.
כדי להגדיר אפיזודה דכאונית משתמשים בהגדרת הDSM לדיכאון.
ישנם מספר תתי סוגים להפרעה דו-קטובית:
הפרעה דו קוטבית מסוג 1 - אבחנה של BPD1 ניתנת כאשר המטופל חווה אפיזודה מאנית אחות או מספר אפיזודיות מאניות (אין חובה באפיזודות של דיכאון כדי להגיע לאבחנה)
הפרעה דו קוטבית מסוג 2 - הפרעה שמתאפיינת יותר בהתקפין של דיכאון חוזר כאשר ביניהם אפיזודות של היפומאניה (צורה פחות משמעותית של מאניה שלא מגיעה לקריטריון של מאניה שלמה)
הפרעה ציקלותמית – הפרעת מצב רוח כרונית שנמשכת לפחות שנתיים, מערבת מספר תקופות של מצב רוח מרומם שלא עומד בקריטריון של היפומאניה ומספר תקופות של מצב רוח ירוד אך שלא עומד בקריטריון של דיכאון.
-
1