שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2019 שאלה מספר 107 (פסיכיאטריה).
-
107.
מה ניתן למטופל שנוטל תרופות אנטי פסיכוטיות ומתלונן על דיסטוניה
-
1
דקינט
-
2
להוריד במינון התרופה.
-
3
להפסיק מיד לקחת את התרופות.
-
4
זוהי תופעת לוואי נפוצה ואין צורך לטפל בה.
-
אחת מתופעות הלוואי הנפוצות של שימוש בתרופות נוגדות פסיכוזה היא דיסטוניה וישנן תרופות ממספר קבוצות שונות אשר יכולות להקל בתסמינים, כמו: תרופות אנטי כולינרגיות (דקינט), אנטי היסטמינים (בנדריל) ואגוניסטים דופמינרגיים.
אחת מתופעות הלוואי הנפוצות של שימוש בתרופות נוגדות פסיכוזה היא דיסטוניה – התכווצות לא רצונית של שרירים בפנים, רגליים, ידיים ובצוואר. התופעה הכי שכיחה אצל גברים ואצל מטופלים הצעירים מגיל 25.
ישנן מספר תרופות המשמשות לטיפול בתופעות אקסטרה-פירמידליות של תרופות אנטי פסיכוטיות כשמטרתן היא להחזיר את האיזון הטבעי של אצטיל-כולין ודופמין ב- CNS. חוסר האיזון נובע מחסר בדופמין שתוצאתו היא פעילות יתר של אצטיל-כולין. התרופות הנמצאות בשימוש הן: אנטי-כולינרגיים, אנטי-היסטמיניים ואגוניסטיים דופמינרגיים.
תופעות לוואי של הטיפול: אפקטים אנטי-כולינרגיים (יובש בפה, טשטוש ראייה, עצירות, אילאוס פאראליטי, עצירת שתן, טכיקרדיה, חום, ירידה בהזעה), בחילות, סדציה, סחרחורת, תל"ד אורתוסטטי, אקססרבציה של הפסיכוזה.
Mary C. Townsend DSN PMHCNS-BC - Psychiatric Mental Health Nursing, cahpter 24
-
1