שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - נפרולוגיה/אורולוגיה שאלה מספר 43
-
43.
איזו בדיקה נעשה כדי לבדוק אם מטופל סוכרתי לא סובל מ- Diabetic Nephropathy
-
1
איסוף שתן 24 שעות
-
2
יחס קריאטנין/BUN
-
3
רמת קריאטנין בדם
-
4
רמת סוכר בשתן
-
תסמונת נפרוטית היא סל של מצבים שנגרמים מכשל ביכולת הסינון של הגלומרולי בכליה ובכך לעליה בחדירותם. כתוצאה מכך יש איבוד חלבון מסיבי בשתן. ההגדרה היא- אובדן של מעל 3.5 גרם חלבון ביום. על מנת לבדוק ערך זה יש לאסוף שתן של 24 שעות.
לגבי לחצי דם- רוב החולים עם תסמונת נפרוטית הם נורמוטנסיבים ולעיתים רחוקות- היפוטנסיבים.
לעומת זאת- חולים עם תסמונת נפריטית- הם לרוב היפרטנסיבים.תסמונת זו, בניגוד לתסמונת נפרוטית, מאופיינת בכך שכוללת גם אובדן דם בשתן.
מצבים הגורמים לתסמונת נפרוטית- MCD- (הכי נפוץ בילדים), FSGS- (הכי נפוץ במבוגרים) MGN, MPGN.
כתוצאה מאיבוד החלבונים נגרם:
1. היפואלבומינמיה- החלבון העיקרי שנמצא בדם ועל כן החלבון העיקרי שאובד בשתן עקב הכשל ביכולת הסינון של הכליה.
2. בצקת- איבוד החלבונים גורם לירידה בלחץ האונקוטי (לחץ המושפע משיווי המשקל בין ריכוזי החלבונים) ועל כן יותר נוזלים יוצאים מכלי הדם למרווח הבין תאי = בצקת. הבצקת תתבטא בעיקר באזור מסביב לעיניים, באזורים דפנדנטיים (סקרום, קרסוליים וכפות ידיים) ובבטן- מיימת.
3. בעיות קרישה- בעיקר PE ו Thromboembolisem. החלבונים הקשורים למערכת הקרישה הראשונים שאובדים בשתן הם דווקא אלא שאחראים על פירוק קרישים ועל כן יש יותר נטייה לקרישיות יתר.
4. היפרליפידמיה- אחד החלבונים שאובד בשתן אחראי לפירוק ליפופרוטאינים (LPL) ועל כן יש עלייה בכמות הליפופרוטאינים.
-
1