שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - תרופות שאלה מספר 193

  • 193.

    מהו טיפול אפשרי בהפרעות פוביה  

    • 1

      תרופות מייצבות מצב רוח

    • 2

      EMDR

    • 3

      טיפול בחשיפה הדרגתית או ממושכת (הצפה) לגורם החרדה 

    • 4

      תרופות אנטי כולינרגיות

    • חשיפה הדרגתית או חשיפה ממושכת (הצפה) לגורם החרדה הם  טיפולים יעילים ביותר בהפרעות פוביה.

      הפרעות חרדה הן הפרעות בהן קיימת חרדה פתולוגית – בזמן שחרדה נרומלית מוגדרת כתגובה הולמת לגירוי חיצוני מאיים, חרדה פתולוגית מוגדרת כתגובה מוגזמת במשך ובעוצמה לאיום חיצוני או פנימי.

      הפרעות חרדה הן ספקטרום של הפרעות שכוללות את ההפרעות הבאות: התקפי חרדה, הפרעת חרדה כללית (GAD), פוביות – אגורופוביה, חרדה סוציאלית, פוביות ספציפיות (מים, אנשים, חתולים, רעמים, נישוין, תולעים, המספר 13 וכו'), הפרעת חרדה עקב מצב רפואי או חומרים כימיים, SELECTIVE MUTISM.

      בספר ישנה התייחסות לטיפולים השונים להפרעות חרדה (וביניהן להפרעות פוביה)

      1.     טיפול פסיכותרפי – רוב המטופלים חווים ירידה משמעותית בחרדה כשניתנת תחת טיפול פסיכותרפי|
      2.     טיפול קוגניטיבי – מודלים של טיפולים קצרים בני 5-20 פגישות ששואפים לעזור למטופל להוריד את רמת החרדה ע"י שינוי העיוות הקוגניטיבי שהוא יצר (חרדה מתוארת כתגובה אוטומטית מוגזמת)
      3.     טיפול התנהגותי – כאן, ישנן מספר גישות – חשיפה הדרגתית או חשיפה ממושכת (הצפה) – שיטות בהן המטופל חווה במינון משתנה את הדבר שגורם לו לפוביה וכך לומד למתן את התגובה לפוביה ולנהל את ההפרעה.
      4.     טיפול תרפותי – שימוש בנוגדי חרדה (מוסג אנטיהיסטמיניםVISTARIL , בנזודיאזפינים – קסנאקס, וואליום, אטיבן ועוד. קארבאמאטיםMeprobamate, ותרופות נוספות – Buspiron.  בהפרעות פוביה – נוגדי חרדה כמו בנזודיאזפינים, אנטי דכאוניים כמו TCA ומעכבי MAO או SSRI ואפילו בטא-בלוקרים (פרופרנולול).

      אם נסתכל על התשובות:
      תשובה א' – תרופות מייצבות מצב רוח – לא נכון – תרופות מייצבות מצב רוח משמשות בעיקר לטיפול בהפרעות אפקטיביות ובעיקר בהפרעה בי-פולרית
      תשובה ב' –
      EMDR – לא נכון – EMDR היא טכניקה טיפולית בPTSD והפרעות טראומה שמבוססת על תנועות עיניים וחשיפה לגירויים ויזואליים בזמן התמקדות בתחושות של שקשורות לחרדה או לטראומה.
      תשובה ג' – טיפול בחשיפה הדרגתית או ממושכת (הצפה) לגורם החרדה – התשובה הנכונה – חשיפה הדרגתית או חשיפה ממושכת (הצפה) לגורם החרדה הם  טיפולים יעילים ביותר בהפרעות פוביה.
      תשובה ד' – תרופות אנטי כולינרגיות – לא נכון – תרופות אנטי כולינרגיות הן לא טיפול להפרעה פסיכיאטרית בפני עצמה אלא משמשות כטיפול לתופעות ה
      EPS של תרופות אנטי-פסיכוטיות. בנוסף, הן משמשות קו טיפולי חשוב בטיפול בפרקינסון. 


      Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - pages 549-553