שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2015 שאלה מספר 64 (פסיכיאטריה).
-
64.
מה ההבדל בין סכיזופרניה עם מחשבות רדיפה (פרנואידיות) לבין הפרעת אישיות פרנואידית
- 1 בהפרעת אישיות הפרנויות יהיו יותר ביזאריות
-
2
בחולה סכיזופרניה נראה אבדן בוחן מציאות
-
3
אין הבדל בין השניים, אלו שמות נרדפים לאותה בעיה
- 4
-
אחד הדברים שאנחנו רואים במאפייני סכיזופרניה הוא אבדן בוחן מציאות שמתבטא במחשבות שווא, הזיות ועוד, וזאת לעומת הפרעת אישיות שמתאפיינת בקווי אישיות מסויימים אך לא באבדן בוחן מציאות.
סכיזופרניה היא בעצם ספקטרום של מחלות נפשיות שמאופיינות בפסיכוזות. היא נחשבת "מחלה מייצגת" של המחלות הפסיכוטיות והשכיחות שלה הוא 1% באוכלוסיה. הסיפמטומים לרוב מופיעים בבגרות המוקדמות או סוף גיל ההתבגרות כאשר סכיזופרניה מוקדמת – נחשבת לפני גיל 17 ומוקדמת מאוד – לפני גיל 13. בנוסף, ידוע על קשר גנטי למחלה ורואים עלייה בשכיחות בתאומים זהים ובאחוזים נמוכים יותר בתאומים לא זהים.
הקריטריון לסיכוזפרניה לפי הDSM5 -
A. דורש 2 או יותר מהבאים(כאשר לפחות אחד יהיה מה3 הראשונים) – מחשבות שווא, הלוצינציות, דיבור לא מאורגן, התנהגות קטטנוית או לא מאורגנת , סיפטומים שליליים
B. הפרעה בתפקוד חלק גדול מהזמן בתחום מרכזי לחיים כמו טיפול עצמי, יחסים בין אישיים עבודה וכו'
C. ההפרעה נמשכת לפחות 6 חודשים בהם מופיעים הסימפטומים מקריטריון A
D. נשללות הפרעות דומות שניתן לשייך למחלות אחרות כמו – הפרעה סכיזואפקטיבית, או הפרעה דכאונית או הפרעה דו-קטובית.מצד שני, אישיות מוגדרת כ- סך ההתנהגויות והרגשות האופייניים לאדם שנשארות באופיו במצב יציב לאורך זמן. הפרעת אישיות נוצרת כאשר התכונות האלה הופכות למקובעות ולא מספיק גמישות ותורמות לתבניות אישיות מקובעות ובעייתיות שגורמות לבעיות בתפקוד האישי. ההפרעה לרוב נוצרת במהלך ההתבגרות וקשורה לחיבור והסתגלות לעולם.
הפרעת אישיות פרנואידית מוגדרת כ"חוסר אמון בסיסי באחרים שהינו עקשני, חודרני ומוגזם". ונוגע למניעיהם של אחרים, וההנחה הבסיסית שאחרים מתכוונים לנצל , להזיק או להונות את האדם. מדובר ככל הנראה ב1-4% מהאוכלוסיה והרבה פעמים האבחנה נעשית רק כאשר האדם מגיע לטיפול בגלל הפרעות מצב רוח או חרדה. מבחינה קלינית מדובר באנשים מתוחים, שמחפשים ומוכנים לכל איום אמיתי או מדומיין, הם נראים עצבניים, מפתחים אופי קשה או באים מראש לא רגישים לצרכיהם של אחרים, הם תמיד מרגישים כאילו אחרים באים לנצל אותם. הם רגישים ביתר ונוטים לפרש לא נכונה את המצב חברתיים והסביבתיים. הם כל הזמן "בוחנים" את כנותם של אחרים והחזות ה"מאיימת" שלהם גוררת כעס מאנשים שפוגשים אותם.
אם נסתכל על ההבדלים המשמעותיים בין 2 ההפרעות, ההבדל המשמעותי ביותר הוא אבדן בוחן המציאות שמאפיין חוחלי סכיזופרניה אך לא חולים עם הפרעת אישיות (שלפי הההגדרה אינם פסיכוטיים)
אם נסתכל על התשובות:
תשובה א' – בהפרעת אישיות הפרנויות יהיו יותר ביזאריות – לא נכון – המהלך הביזארי של הפרעות חשיבת מאפיין הפרעה סכיזופרנית ולא הפרעת אישיות. בהפרעת אישיות פרנואידית נראה פרנויה ולא ביזאריות.
תשובה ב' – בחולה סכיזופרניה נראה אבדן בוחן מציאות – התשובה הנכונה – אחד הדברים שאנחנו רואים במאפייני סכיזופרניה הוא אבדן בוחן מציאות שמתבטא במחשבות שווא, הזיות ועוד.
תשובה ג' – אין הבדל בין השניים, אלו שמות נרדפים לאותה בעיה – לא נכון – סכיזופרניה היא מחלה מורכבת שאחד מהמאפיינים שלה יכול להיות מאפיינים פרנואידים אבל לא בהכרח. בנוסף, כמו שאמרנו, אבדן בוחן מציאות הוא מאפיין מרכזי של סכיזופרניה אך לא הפרעת אישיות פרנואידית.
תשובה ד' – הטיפול בהפרעת אישיות הינו פרמקולוגי בלבד – לא נכון – חלק גדול מהטיפול בהפרעות אישיות הוא טיפול פסיכולוגי וטיפול התנהגותי.
Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.)