שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2015 שאלה מספר 58 (פסיכיאטריה).

  • 58.

    מה מהבאים הוא סימן לדיכאון באוכלוסיה המבוגרת בגיל השלישי

    • 1

      תיאבון רב

    • 2

      בעיות זיכרון

    • 3

      עצירות

    • 4

      התנהגות מינית חסרת רסן

    •  הרבה פעמים בעיות זיכרון בגיל המבוגר בעצם נגרמות עקב דיכאון ונחשבות בטעות כסימפוטמים פיזיים.

      הפרעת דיכאון מג'ורי היא הפרעה המאופיינת בהתקפי דיכאון המאופיינים בסימפטומים של מצב רוח ירוד, אנהדוניה וכו', סימפטומים פיזיולוגיים, סימפוטומים קוגניטיביים והפרעה לתפקוד היומיומי  - כולם ביחד – נקראים סימפטומים וגיטטיביים (של מערכת העצבים האוטונומית).
      שכיחות ההפרעה במהלך החיים היא 17% במהלך החיים כאשר ההפרעה מופיעה פי 2 בנשים, עם שכיחות יתר ברווקים, גרושים או פרודים, באנשים שגרים באזורים כפריים ולא קשורה לרמת חיים.

      דיכאון היא ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בגיל המבוגר. בנוסף על הערך הגבוה בחברה המערבית של נעורים חוסן, בגיל המבוגר מנגנוני ההגנה הפסיכולוגיים מעורערים על ידי סטרסורים כלכליים ומחלות פיזיות. פעמים רבות המצב מוחמר עקב אבדנים אישיים. לפי הספר האחוזים הגדולים ביותר של התאבדות נמצאים בגברים לבנים בגיל 85 ומעלה (כמעט פי 4 מהממוצע באמריקה).

      סימפטומים במבוגרים לא משתנים בהרבה מחולים צעירים יותר אבל הפרעה הדכאונית הרבה פעמים מתפספסת ומיוחסת למצבים ומחלות אחרים בגיל המבגור. סימפטומים של דיכאון הרבה פעמים מאובחנים בטעות כירידה נוירו-קוגניטיבית, ביניהם אבדן זיכרון, בלבול בחשיבה או אפאטיות.

      אם נסתכל על התשובות:
      תשובה א' – תיאבון רב – לא נכון – תיאבון מוגבר יכול להיות סימן לדיכאון אך יותר נפוץ ירידה בתיאבון. בכל מקרה זה לא מאפיין ייחודי של דיכאון בגיל המבוגר.
      תשובה ב' – בעיות זיכרון – תשובה נכונה – הרבה פעמים בעיות זיכרון בגיל המבוגר בעצם נגרמות עקב דיכאון ונחשבות בטעות כסימפוטמים פיזיים.
      תשובה ג' – עצירות – לא נכון – אמנם עצירות היא סימפטום נפוץ בחולים מבוגרים אבל אין קשר בינו לבין דיכאון.
      תשובה ד' – התנהגות מינית חסרת רסן – לא נכון – התנהגות מינית חסרת רסן מיוחסת במבוגרים פעמים רבות לירידה ב"עקבות" (אינהיביציה של האונה הפרונטלית) שנגרמת עקב מחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר, שבץ ודמנציה מסוגים שונים. 


      Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - 471