שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2017 שאלה מספר 111 (גסטרו/כירורגיה כללית).

  • 111.

    טיפול מונע לדליות בושט כולל

    • 1

      סטרואידים

    • 2

      חסמי קלציום

    • 3

      חסמי אלפא

    • 4

      חסמי בטא

    • מניעה של דליות כוללת זיהוי (אנדוסקופיה בעת האבחנה לצירוזיס נחוצה לזהות דליות לפני שהן מדממות), טיפול אנדוסקופי ותרופות חסמי בטא (propranolol or nadolol) אשר מורידות את לחץ הדם הפורטלי. 


      דליות בושט Esophageal Varices מתרחשות ב30% מהחולים עם צירוזיס מפוצה ו-60% מהחולים עם צירוזיס לא מפוצה. הן נגרמות עקב עלייה בלחץ בורידים המתנקזים למערכת הפורטלית. אלו ורידים שמועדים לקריעה ודימום. בנוסף לכך, בעיות הקרישה המלוות חולשים עם צירוזיס מעלות את הסיכון לדימום.

      דליות זהו מצב מסוכן הקשור לאחוזי תמותה של 10% עד 40%, הקשור לכשל בשליטת הדימום והסיכון לדימום חוזר. הסיכון לדימום חוזר אצל מטופלים השורדים אירוע ראשון הינו 70% ואחוזי התמותה הם 30 עד 50%. 

      קליניקה של דליות מדממות כולל הקאות דמיות, מלנה, או ירידה קשה במצב מנטלי ופיזי. הם קשורות יותר לאלכוהוליזם מאשר לסיבות אחרות של צירוזיס. יכול להתלוות לכך סימני שוק.

      טיפול מתחלק לטיפול אקוטי ומניעה. הטיפול האקוטי כולל  השגחה בטיפול נמרץ, טיפול בשוק כולל נוזלים ואלקטרוליטים, במידת הצורך מוצרי דם, אנדוסקופיה טיפולית. יש להוסיף תרופות וזואקטיביות כמו Octreotide המורידה דימום בשל וזוקונסרטיציה ספלנכית (ע"י מניעה של שחרור גולקגון), מה שמוריד את זרימת הדם הפורטלית ובכך מוריד את הדימום. קונטרה-אינדיקציות לטיפול כוללות מחלת לב קורונרית. במקרי חירום ניתן להשתמש ב-Baloon tamponade כגשר לניתוח TIPS.

      מניעה כוללת זיהוי (אנדוסקופיה בעת האבחנה לצירוזיס נחוצה לזהות דליות לפני שהן מדממות), ותרופות חסמי בטא (propranolol or nadolol) אשר מורידות את לחץ הדם הפורטלי.