שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - תרופות שאלה מספר 42

  • 42.

    מטופל פסיכיאטרי מגיע למרפאה ומתלונן על כאבי ראש, רעד, עלייה במשקל, יובש בפה, השתנה מרובה וישנוניות.
    מה התרופה בה הוא מטופל  

    • 1 LAMOTRIGINE (למיקטל)
    • 2

      ליתיום

    • 3

      בופרופיון (ZYBAN)

    • 4

      OLANZAPINE (זיפרקסה)

    • ליתיום גורמת לדיאבטיס אינסיפידוס; תסמיני GI; הפרעות CNS; כאבי ראש והפרעות לב 

      ליתיום הוא במשך שנים רבות תרופת הבחירה לטיפול בהפרעה דו-קטובית כולל בהריון. למרות זאת מדובר בתרופה עם טווח טיפולי מאוד צר ותופעות לוואי רבות לכן יש לנטר את הרמה בדם לעתים קרובות ולהזהר במזונות שונים שיכולים לשנות את הספיגה.  בהרעלת ליתיום אנחנו יכולים לראות שינויים לפי רמת התרופה בדם כאשר המינון המומלץ הוא 1.0-1.5 במאניה חריפה ו 0.6-1.2 במינון אחזקה

      מבחינת ליתיום המכניזם של פעולה לא ברור עד הסוף אבל הוא מתבסס על הדמיון של ליתיום מבחינה כימית לנתרן. ייתכן שהוא קשור לאפקט על מספר נוירוטרנסמיטורים כמו נוראדרנלין, סרטונין, דופמין, גלוטמט, GABA שאנחנו יודעים שקשוקים להפרעה ביפולרית. ההשפעה שלו לוקחת 1-3 עד שהסימפטומים שוכחים.

      צריך להזהר במתן של ליתיום לסובלים מתגובה אלרגית, מחלת לב וכליה, הפרעות במאזן הנתרן, נזק מוחי, הריון והנקה, בנוסף בחולים עם הפרעות בתירואיד, אצירת שתן, סכרת, הסטוריה של פרכוסיה וחולים מבוגרים.
      לפני תחילת הטיפול יש לבצע בדיקות דם לרמת הליתיום, קריאטינין, ספירת דם ואלקטרוליטים כולל סידן, תפקודי תריס, בטא-
      HCG ואק"ג. בתחילת הטיפול 5 ימים אחרי התחלת הטיפול צריך לבדוק את המיון הראשוני בדם ולהחליט אם לעשות שינויים. אחר כך יש לבדוק כל 2-6 חודשים את הרמה בדם. אם רוצים להפסיק את התשובה יש לעשות זאת באופן הדרגתי כדי לא לגרום להתקפי מאניה או דיכאון.

      תופעות לוואי של ליתיום יכולות להיות – תופעות גאסטרואינטסטינליות (במיוחד בתחילת טיפול), הפרעות CNS כמו רעד גס, השפעה קוגניטיבית ותסמונת נוירו-טוקסית (במיוחד בשילוב נוירולפטיקה), שינויים במאזן נוזלים (1/3 יפתח דיאבטיס אינסיפידוס נפרוגני), היפותירואידיזם, דיכוי SA והפרעות לב אחרות (מדמה היפוקלמיה)

      אם נסתכל על התשובות:
      תשובה א' - למוטריג'ין (למיקטל) - למיקטל היא תרופה אנטי אפילפטית שמשמשת לטיפול באפילפסיה וכמייצב בהפרעה דו קוטבית, תופעות הלוואי שלה כוללות אמנם תופעות נוירולוגיות כמו ישנונית; סחרחורות; ותסמינים גסטרו-אינטסטינליים אבל הסימנים של דיאבטיס אינסיפידוס (השתנה מרובה וישנוניות) כמעט ייחודיים לליתיום.
      תשובה ב' - ליתיום - התשובה הנכונה - ליתיום גורמת לדיאבטיס אינסיפידוס; תסמיני GI; הפרעות CNS; כאבי ראש והפרעות לב 
      תשובה ג' - בופרופיון  (ZYBAN) -לא נכון -  תרופה ממשפחת הSSRI, תופעות הלוואי שלה כוללות תסמיני GI, ישנוניות, איבוד משקל והפרעה בתפקוד מיני
      תשובה ד' - אולנזפין (זיפרקסה) - לא נכון - זיפרקסה היא תרופה ממשפחת האנטיפסיכוטיים האטיפיים - תופעות הלוואי שלה הן בעיקר תופעות לוואי אנטיכולינרגיות ומטבוליות אך לא דיאבטיס אינסיפידוס.


      Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - page 514