שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - המטולוגיה שאלה מספר 41

  • 41.

    מה מהבאים נצפה למצוא אצל חולה ב-MYELODYSPLASTIC SYNDROME , אשר מטופל באופן קבוע במנות דם רבות

    • 1

      המוליזה

    • 2

      זיהומים

    • 3

      חוסר בברזל

    • 4

      עודף בברזל

    • חולים בתסמונת MDS פגיעים לזיהומים עקב הפגיעה בייצור הלויקוציטים והנויטורפילים במח העצם. מתן מנות דם מרובות עלול לחשוף את המטופל לזיהומים נוספים כאשר לגופו יש כבר קושי להתמודד עם זיהומים.

      MDS- MYELODYSPLASTIC SYNDROME תסמונת-   הם קבוצה של הפרעות של תאי גזע מיאלואידיים שגורמים לדיספלסיה (התפתחות לא תקינה) באחד או יותר מסוגי שורות תאים. התכונה הנפוצה ביותר של MDS היא דיספלסיה של אריתרוציטים המתבטאת באנמיה מאקרוציטית ונמצאת ב -80% ל -90% בחולים. לויקוציטים וטסיות דם גם מושפעים. רבים מהתאים מתים במח עצם לפני שמתשחררים למחזור הדם. לכן, המספר בפועל של תאים במחזור הדם הוא בדרך כלל נמוך מהרגיל. התאים המושפעים אינם פועלים כרגיל- לנויטרופילים יש הפחתה ביכולת להרוס חיידקים וטסיות הדם פחות נדבקות אחת לשנייה- התוצאה של פגמים אלה הוא סיכון מוגבר של זיהום ודימום.

      MDS ראשוני- נוטה להיות מחלה של מבוגרים(אבחון הוא 65 עד 70 שנים) 

      MDS משני - בחלק קטן מהמקרים התסמונת מתפתחת כתוצאה מטיפול קודם בכימותרפיה או בקרינה. תסמונת המתפתחת בשל כך נקראת תסמונת מיאלודיספלסטית הקשורה לטיפול או תסמונת מיאלודיספלסטית משנית (Therapy-related or secondary myelodysplastic syndrome)
      ** לציין שמעבר למאפייני המחלה עצמה, תופעה המתרחשת אצל חולים שמקבלים הרבה מנות דם, הוא עודף ברזל ושקיעתו באיברים שונים, לכן אצל חולים שמטופלים ומקבלים מנות דם רבות , יש להוסיף טיפול למניעת הצטברות ברזל בגוף. לכן תשובה 4 מבלבל, ושתי התשובות יכולות להתפרש כנכון.