שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2015 שאלה מספר 28 (מערכת נשימה).

  • 28.

    למי יש את הסיכון הגבוה ביותר ל-Sleep apnea

    • 1 נער בן 17 שמן מאוד עם ירידה ביכולת הריכוז בזמן הלימודים
    • 2

      צעירה בת 20, ברקע נוטלת גלולות ו5 שנות קופסא. חזרה מטיסה לניו יורק, מדווחת על קוצר נשימה וכאבי ראש.

    • 3

      גבר ברן 50, ברקע 30 שנות קופסא, מדווח כי מזה 3 חודשים שיעול טורדני עם כיח

    • 4

      אישה בת 30, ברקע גידול ברונכיאלי

    • גורמי הסיכון של OSA הם: השמנה, מין זכר, אישה פוסט-מנופאוזה, וגיל מבוגר. בקליניק המטופל יתלונן על עייפות, חוסר ריכוז, והירדמויות לאורך היום.

      Obstructive Sleep Apnea הינה מחלה המוגדרת ע"י אירועים חוזרים של חסימת דרכי אוויר עליונות, וירידה בונטילציה. גורמי הסיכון הם השמנה, מין זכר, אישה פוסט-מנופאוזה, וגיל מבוגר. גורם הסיכון החשוב ביותר מבין אלה הוא השמנה. בילדים, המחלה יכולה להיגרם מהיפרטרופיה של השקדים שגורמת לחסימת דרכי אוויר עליונות. 

      קליניקה - נחירות, הפסקות נשימה מעל 10 שניות לפחות 5 פעמים בשעה עם התעוררות ספונטנית ונחירות, והיפוקסמיה. החולים לרוב לא מודעים להתעוררויות בלילה, והם מתלוננים על עייפות, חוסר ריכוז, והירדמויות לאורך היום. אבחנה ניעשת בעזרת קליניקה מתאימה בשילוב עם בדיקת שינה (polysomnographic).

      טיפול - הצעדים החשובים ביותר הם ירידה במשקל, הימנעות מאלכוהול, טיפול תנוחתי (מכשיר המונע מהמטופל לישון בתנוחות בעייתיות), ומכשירי הנשמה בלחץ חיובי כמו CPAP.


      בשאלה שלפנינו התיאור המתאים ביותר לOSA הוא נער שמן עם סימנים של עייפות (תשובה א'); תשובה ב' מתאימה לסיפור מקרה של PE,  תשובה ג' מתאים לסיפור מקרה של COPD, ובתשובה ד' מדובר באישה צעירה עם סרטן ריאות, שאיננו ידוע כגורם סיכון לOSA.