שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2015 שאלה מספר 23 (מערכת נשימה).

  • 23.

    מטופל עם PE מאסיבי מה הפעולה הראשונה

    • 1

      הכנסת ליין לוריד פריפרי

    • 2

      פתיחת נתיב אוויר

    • 3

      מסיכת חמצן 100%

    • 4

      צילום רנטגן

    • טיפול: PE מאסיבי הינו מסכן חיים, ודורש את הפעולות הבאות: הבטחת נתיב אוויר, חמצן, הצגת נתיב IV ומתן נוזלים לתיקון תת ל"ד (ווזופרסורים במידה והנוזלים לא מתקנים את תת לחץ הדם), מעקב אחר אריתמיות ואלקטרוליטים. בPE מאסיבי יש לטפל בעזרת טרומבוליזה. במידת האפשר יש לפעול לקטטריזציה ואמבוליזציה של הטרומבוס.


      Pulmonary Embolism או תסחיף ריאה זהו מצב שבו טרמובוס חוסם את אחד או יותר מעורקי הריאה. לרוב נגרם כתוצאה מטרמובוס קודם בורידי הרגל העמוקים (DVT), שנסחף אל הסירקולציה הריאתית. VTE זהו מונח המתאר גם DVT וגם PE. 

      גורמי סיכון ל-PE: ניתוח, טראומה, היריון, אי ספיקת לב, גיל מבוגר, מצב היפר-קואגולבילי כמו ממאירות, וחוסר-מוביליות. 

      קליניקה: תלויה בגודל ובמיקום הטרומבוס החוסם. הסיפמטום הנפוץ ביותר הוא דיפסניאה. בנוסף החולה יכול להתלונן על כאב בחזה, פלאוריטי, חרדה, חום,  טכיקרדיה (הסימן הנפוץ ביותר), שיעול, זיעה, המופטיזיס וסינקופה. במקרה של PE מאסיבי החולה יתייצג עם שוק המודינמי, תת ל"ד, היפוקסמיה, וכשל לב ימין.

      דיאגנוזה והערכה: יש להעריך גורמי סיכון ולקיים רמת חשד גבוהה על מנת לטפל במהירות. בדיקות עזר הינן: צילום חזה, אק"ג, בדיקת חמצן, גזים. בדיקת הבחירה הטובה ביותר בהינתן חשד גבוה היא CT אנגיו. בדיקות נוספות חשובות בחשד גבוה אפשרויות הן: D-dimer, ארתריוגרם. 

      טיפול: PE מאסיבי הינו מסכן חיים, ודורש את הפעולות הבאות: הבטחת נתיב אוויר, חמצן, הצגת נתיב IV ומתן נוזלים לתיקון תת ל"ד (ווזופרסורים במידה והנוזלים לא מתקנים את תת לחץ הדם), מעקב אחר אריתמיות ואלקטרוליטים. בPE מאסיבי יש לטפל בעזרת טרומבוליזה. במידת האפשר יש לפעול לקטטריזציה ואמבוליזציה של הטרומבוס.

      בחולים עם חשד גבוה לPE או PE מוכח לא מאסיבי, יציבים המודינאמית, יש לתת אנטי-קואגולציה באופן מיידי. האפשרויות הן LMWH, unfractionated heparin או אחד מתרופות ה-NOACs.


      בשאלה שלפנינו נשאלנו על הפעולה הראשונה בחולה עם PE מאסיבי; כלל ברזל בכל מצב של היפוקסימה הוא לפעול לפי סדר "ABC" - כאשר פתיחת נתיב האוויר הינה תמיד הצעד הראשון! PE מאסיבי יכול לגרום להיפוקסמיה חמורה אשר תביא לצורה בהנשמה מכאנית, כולל אינטובציה. אומנם חמצן יפתור במקרים רבים את הבעיה ב-PE, אך תמיד יש קודם כל לבדוק נתיב אוויר וסטורציה, כאשר מתן חמצן (תשובה ג') הינה רק לאחר ווידוא נתיב האוויר. גם הכנסת ליין הינה פעולה דחופה, וצילום חזה יש לבצע להערכה בשלב מאוחר יותר לאחר ייצוב החולה. בכל אופן, הבטחת נתיב אוויר (סעיף ב') הינה הפעולה הדחופה ביותר.