שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2016 שאלה מספר 16 (מערכת נשימה).

  • 16.

    מהי הדרך היעילה למניעת דלקת ריאות בחולה בהנשמה מלאכותית

    • 1

      להשכיבו בתנוחת פרקדן

    • 2

      מתן אנטיביוטיקה מניעתית לתקופת ההנשמה

    • 3

      להקפיד על ביצוע טיפול פה מדי יום + להרים את משענת הגב + לשאוב הפרשות

    • 4

      להקפיד על שטיפת ידיים של החולה

    • VAP לעומת זאת ניתנת למניעה בעזרת הפעולות הבאות: הגבהת המיטה ל30-45 מעלות; סדציה מתאימה והערכה לאקסטובציה במהירות האפשרית; מניעת כיב קיבה; מניעת DVT; שטיפת פה יומית עם chlorhexidine.


      פנאומוניה או דלקת ריאות זוהי דלקת של פרנכימת הריאה. יכול להתרחש ע"י מס' אורגניזמים כמו חיידקים, וירוסים או פטריות. אספירציה זהו מצב של שאיפה של חומר זר (מהאורו-פרינקס או הקיבה) ויכול לגרום לפנאומוניה חמורה. 

      דלקות ריאות מתחלקות למס' סוגים:

      • Community-Acquired Pneumonia - CAP - דלקת ריאות אשר מתרחשת בקהילה או ב48 שעות הראשונות לאחר אשפוז. נגרמת ממספר אורגניזמים, ונחלקת לדלקת ריאות טיפית (פנאומוקוק - הנפוץ ביותר, H. influenzae) וא-טיפית (מיקופלזמה, קלמידיה, וירוסים).
      • Hospital-Acquired Pneumonia - HAP - דלקת ריאות המתרחשת לאחר אשפוז של 48 שעות בבית החולים, וכוללת מגוון של אורגניזמים של בתי חולים.
      • Ventilator-Associated Pneumonia - VAP - דלקת ריאות המתרחשת במטופל מונשם (תת סוג של HAP), לאחר שהוא מונשם 48 שעות. 
      • Aspiration Pneumonia - התהליך שמתרחש בעקבות גורם זר שנכנס לריאות. הנפוץ ביותר מתרחש עקב אספירציה של חיידק מדרכי האוויר העליונות, 

      קליניקה - תלויה בסוג, אורגניזם ומחלות רקע. לרוב יכלול חום, כאב פלאוריטי, טכיפניאה, קושי נשימתי, ליחה מוגלתית. בהאזנה נשמע חרחורים עדינים. 

      אבחנה - נעשית בעזרה אנמנזה, בדיקה גופנית, צילום חזה, בדיקות דם וכיח. 

      מניעה - מניעה של דלקת ריאות נעשית בעזרת חיסונים לפניאומוקוק לחולים בסיכון או בגיל המתאים. VAP לעומת זאת ניתנת למניעה בעזרת הפעולות הבאות: הגבהת המיטה ל30-45 מעלות; סדציה מתאימה והערכה לאקסטובציה במהירות האפשרית; מניעת כיב קיבה; מניעת DVT; שטיפת פה יומית עם chlorhexidine.

      טיפול - טיפול בדלקת ריאות הוא אנטיביוטיקה, ותלוי מחולל. למרות זאת, לרוב המחולל לא מאותר (בעיקר בCAP) וטיפול אמפירי הינו מספק. בנוסף, יש לדאוג לטיפול תמיכתי: נוזלים - חום, טכינפינאה גורמים לאיבוד נוזלים ולכן יש לשמור על מאזן נוזלים חיובי; אנטי-פירטיקה (מורידי חום); מכייחים במידה ויש שיעול חמור; אינהילציות חמות ולחות יכולות לעזור. במידה ויש היפוקסמיה, יש לטפל בחמצן. 


      מבין התשובות הקיימות, תשובה ג' מתאימה למניעה של VAP. תשובה א' - יש להשכיב ב30-45 מעלות ולא פרקדן; תשובה ב'אין צורך באנטיביוטיקה מניעתית; ותשובה ד' - הפקדה של שטיפת ידיים של החולה ושל הצוות הינה חשובה, אך לא הוכח כי תמנע VAP.