• 88. מה מהבאים יגרום להפסקה מיידית של טיפול בתרופה אנטי פסיכוטית
    • 1

      עליית חום וקשיון שרירים

    • 2

      קטטוניה

    • 3

      רעד רב

    • 4

      דיסטוניה

    • עליית חום וקשיון שרירים מחשידים לNMS ולכן יש להפסיק מיידית את התרופה. 

      השאלה מתייחסת לתופאות הלוואי של תרופות אנטי פסיכוטיות.
      התרופות האלו נחלקות ל2 –
      Typical ו-A-Typical. צריך לזכור שלתרופות אלו התוויות נגד רבות, ואינטרקציות עם תרופות רבות  (הרבה פעמים דרך מערכת ציטוכרוםP450).
      התרופות הטיפיות- חוסמות רצפטורים פוסט-סינפטיים לדופמין בגרעיני הבסיס, ההיופתלמוס גזע המוח, והמערכת הלימבית. בנוסף משפיעות בדרגה שונה על רצפטורים אלפא-אדרנרגים והיסטמיניים.
      התרופות הא-טיפיות – פועלות בצורה חלשה יותר על דופמין אבל בצורה יותר חזקה על רצפטורים לסרוטונין ועל שאר הרצפטורים שהוזכרו קודם.

      אם נסתכל על תופעות הלוואי של התרופות  - תופעות הלוואי קשורות לחסימה של רצפטורים - לדופמין (סימנים אקסטרא-פירמידליים, גניקומסטיה, גלקטוריאה), חסימה כולינרגית (פה יבש, הפרעות ראייה, עצירות, אצירת שתן, טכיקרדיה) ,חסימת אלפא(אורטוסטטיזם, רעד, טכיקרדיה), וחסימה היסטמינית (עלייה במשקל וישנוניות). 

      אחת מתופעות הלוואי החמורות והמסוכנות של תרופות אנטי פסיכוטיות היא Neuroleptic malignant syndrome  (NMS) – מדובר בתופעה שקורית יותר עם תרופות ישנות (טיפיות) יחסית נדירה אבל עם פוטנציאל קטלני. התופעה היא אידיאוסינקרטית – יכולה לקרות תוך שעות או אפילו שנים אחרי התחלת הטיפול. ההתקדמות מהירה מאוד – לרוב תוך 24-72 שעות.
      סימפטומים כוללים פרקינסוניזם חמור, חום מאוד גבוה, טכיקרדיה, טכיפניאה, ל"ד מופרע, הזעה, התדרדרות מהירה במצב הכרה לסטופור וקומה. כאשר קורה דבר כזה, יש להפסיק מיידית את התרופה, לנטר סימנים חיוניים , דרגת נוקשות שרירים מאזן נוזלים ומצב הכרה. טיפולים תרופתיים אפשריים כוללים – ברומוקריפטין או דנטרולן כדי לסתור את השפעת התרופות הנוירולפטיות. 

      אם נסתכל התשובות:
      תשובה א' - עליית חום וקשיון שרירים - התשובה הנכונה - עליית חום וקשיון שרירים מחשידים לNMS ולכן יש להפסיק מיידית את התרופה. 
      תשובה ב' - קטטוניה - לא נכון - קטטוניה יכולה להיות או חלק מסכיזופרניה או כתופעת לוואי של חלק מהתרופות אבל היא לא מהווה עילה להפסקה מיידית של התרופה וייתכן שניתן לטפל בה בתרופות אחרות
      תשובה ג' - רעד רב - לא נכון - יכולה להיות תופעת לוואי של הרבה תרופות (בעיקר מהדור הישן) וניתן לטפל באמצעות טיפולים אנטי-פרקינסוניים, אין צורך בהפסקה מיידית של התרופה 
      תשובה ד' - דיסטוניה - לא נכון - דיסטוניה היא אמנם תופעת לוואי משמעותית של סכיזופרניה אבל היא לא מחייבת הפסקה מיידית של הטיפול. 


      Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - pages 448, 450