שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - ריאומטולוגיה שאלה מספר 9

  • 9.

    מה היא מטרה של מתן טיפול ב-disease modifying anti-rheumatic drugs (DMARDS(


    • 1

      למנוע נזק מצטבר למפרק

    • 2

      לחדש זרימת דם למפרק

    • 3

      שיכוך כאב

    • 4

      לשקם את המפרק

    • DMARD - זוהי קבוצת תרופות שמטרתן הינו למנוע דלקת ונזק למפרק. לרוב, טיפול יתחיל בתרופות לא ביולוגיות (לדוגמא מטרוטרוקסט). שיפור מושג לרוב תוך שישהשבועות. במקרה של כישלון, ניתן לעבור לתרופות ביולוגיות. לעומתן, תרופות ממשפחת NSAIDS מיועדות להקלה על הסימפומטים של הדלקת והכאב, אך יש להשתמש בהן בזהירות על מנת למנוע פגיעה כלייתית. יש להימנע מאופיואידים.


      Rheumatoid Arthritis - RA - זוהי מחלה אוטואימונית הפוגעת ב-1% מהאוכלוסייה. המחלה נפוצה פי 2.5 בנשים, לרוב בין בעשור השלישי לשישי לחיים.  גורמי סיכון הינם זיהום אוויר, היסטוריה משפחתית, מחלות וויראליות או חיידקיות. בנוסף, לעישון קשר חזק למחלה. 

      קריטריונים לאבחנה שנוצרו עבור המחלה כוללים מעורבות מפרקים (מס' מפרקים וגודלם), סרולוגיה (RF ו-ACPA), סימני דלקת (ESR וCRP), והימשכות סימפטומים מעל 6 שבועות.  

      התייצגות קלינית במפרקים - ההתייצגות הראשונית כוללת מעורבות מפרקים סימטרית, וקישיון בוקר אשר נמשך מעל שעה. לאורך הזמן ישנה מעורבות של יותר מפרקים, אשר יכולים להיות אדומים, נפוחים, מלאי נוזל. מפרקים קלאסיים אשר מעורבים הינם מפרקי היד הקטנים, שורש כף היד, והרגל. בהתקדמות המחלה מפרקים נוספים יכולים להיות מעורבים, ודפורמציות יכולות להיווצר (לדוגמא, ulnar deviation and swan neck deformity). 

      התייצגות סיסטמית - RA הינה מחלה סיסמטית אשר יכולה לגרום לתסמינים כלליים של מחלה כרונית כגון: חום, ירידה במשקל, עייפות, אנמיה, הגדלת בלוטות לימפה, תופעת רינו Raynaud's. נודולים ראומטיים (נודל לא רגיש ותזוזתי) יכולים להיווצר ברקמה התת-עורית. בנוסף, דלקת עורקים, ניורופתיה, פריקרדיטיס, הגדלת טחול ותסמונת סיורגן (יובש בעיניים ובמוקזת הפה) יכולים להיווצר.

      טיפול - מטרת הטיפול היא הוא להוריד את הנפיחות והכאב, להשיג רמיסיה קלינית, להוריד את הסיכוי לדפורמציות, ולשפר את התפקוד.

      DMARDs - disease modifying anti-rheumatic drugs - זוהי קבוצת תרופות שמטרתן הינו למנוע דלקת ונזק למפרק. לרוב, טיפול יתחיל בתרופות לא ביולוגיות (לדוגמא מטרוטרוקסט). שיפור מושג לרוב תוך שישהשבועות. במקרה של כישלון, ניתן לעבור לתרופות ביולוגיות. לעומתן, תרופות ממשפחת NSAIDS מיועדות להקלה על הסימפומטים של הדלקת והכאב, אך יש להשתמש בהן בזהירות על מנת למנוע פגיעה כלייתית. יש להימנע מאופיואידים.