שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - ריאומטולוגיה שאלה מספר 48

  • 48. מה מעלה סיכון לגאוט
    • 1

      אכילת איברים פנימיים (כבד, לב, מוח, בשר)

    • 2

      תזונה עתירת מלח

    • 3

      אכילת ארוחות דלות בחלבון

    • 4

      אכילת ירקות

    • גאוט נגרמת בשל היפר-אוריצמיה (עלייה בכמות Uric acid בדם). היפר-אוריצמיה ראשונית נגרמת ע"י דיאטה עשירה בפורינים (צדפות, בשר איברים) או מורשת. היפר-אוריצמיה שניונית נגרמת בשל שחלוף-תאים מוגבר במחלות כמו לוקמיה, מיאלומה נפוצה, אנמיות מסוגים מסויימים, ופסוריאזיס. חוסר הפרשה של אוראט יכולה להיגרם בשל מחלות כליה, משתנים (ממשפחת הפוסיד או תיאזיד), אספירין במינון נמוך או אתנול.

      גאוט זה הארטריטיס הדלקתי הנפוץ ביותר.

      אפידימיולוגיה - גברים סובלים פי 3-4 מנשים. השכיחות גדלה עם הגיל, BMI, שימוש באלכוהול, יל"ד, ושימוש במשתנים. בנוסף, ישנו קשר בין צריכת משקאות עתירי פרוקטוז לבין גאוט. חולים עם גאוט בעלי שכיחות מוגברת של מחלות קרדיו-וסקולריות. קומורבידיות קיימת עם יל"ד, דיסליפידמיה, סכרת, אוסטאוארטריטיס, ומחלות כליות. 

      פתופיזיולוגיה -  גאוט נגרמת בשל היפר-אוריצמיה (עלייה בכמות Uric acid בדם). היפר-אוריצמיה ראשונית נגרמת ע"י דיאטה עשירה בפורינים (צדפות, בשר איברים) או מורשת. היפר-אוריצמיה שניונית נגרמת בשל שחלוף-תאים מוגבר במחלות כמו לוקמיה, מיאלומה נפוצה, אנמיות מסוגים מסויימים, ופסוריאזיס. חוסר הפרשה של אוראט יכולה להיגרם בשל מחלות כליה, משתנים (ממשפחת הפוסיד או תיאזיד), אספירין במינון נמוך או אתנול.

      ביטוי קליני - היבטים קליניים של גאוט מתבטאים בהתקפים חוזרים של דלקת מפרקית אקוטית (ההתבטאות הנפוצה ביותר), Tophi (שקיעה של קריסטלים ברקמות המפרקים ומסביבן), אבני אוראט בכליה ופגיעה כלייתית.

      המפרק הנפוץ ביותר הינו metatarsophalangeal של האגודל. מפרק הטרסל, הקרסול והברך יכולים להיות מעורבים אף הם. טריגרים להתפרצות התקף גאוט הינם: טראומה, אלכוהול, מזונות, תרופות, סטרס ניתוחי, ומחלה. החולה יתלונן על התקף חד, לעיתים קרובות בלילה, של כאב, אדמומיות, נפיחות וחום מעל המפרק המעורב. לרוב, ההתקף יחלוף באופן ספונטני תוך 3-10 ימים. 

      ניהול רפואי - אבחנה נעשית בעזרת הדגמת קריסטלים בנוזל המפרקי לאחר ניקור. טיפול אקוטי להתקף בעזרת תרופות משככות כאבים מקבוצת NSAID, קולכיצין, או סטרואידים. בנוסף, על מנת למנוע התקפים חוזרים יש לבצע שינויים באורחות חיים כגון הימנעות ממזונות עשירים בפורינים, הורדת משקל, הורדת צריכת אלכוהול, והימנעות מתרופות מסויימות.