שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 23 - 1 שאלה מספר 56 (גסטרו/כירורגיה כללית).
-
56.
מהי התערבות מתאימה בחולה הסובל מדימום בדרכי עיכול עליונות
-
1
קולונוסקופיה
-
2
גסטרוסקופיה
-
3
ERCP
-
4
US
-
גסטרוסקופיה הינה בדיקה קריטית באבחנה וטיפול של דרכי עיכול עליונות, וצריכה להתבצע במהרה לאחר ייצוע של מטופל שהגיע עם הקאה דמית או מלנה קשה.
גסטרוסקופיה הינה שימוש באנדסקופ לראות ולטפל בתהליכים המתרחשים במערכת ה-GI העליונה. הפרצדורה יעילה לתהליכים בושט, קיבה או תרסריון כמו דלקות, גידולים, זיהומים ודימומים. אבחנה ניתן לעשות בעזרת ויזואליות או ביופסיות.
מעבר להיותה בדיקה לצורך אבחנה הבדיקה היא מצוינת לצורך טיפול. זה כולל טיפול של הסרת אבנים בצינור המרה המשותף (בשילוב עם מודליות אחרות, ERCP), הרחבת של סטריקטורות (בושט לדוגמא), וטיפול בדימום מהקיבה, התרסריון או מדליות בושט. לעיתים מטפלים בגידולים ניאופלסטיים בעזרת לייזר.
דימום מדרכי עיכול עליונות יכול להיות מטופל בעזרת הזקה של Sclerosing solutions, הזרקה של אפינפרין, קשירה של עורקים.
בשאלה נשאלנו לגבי התערבות בדימום GI מדרכי עיכול עליונות; קולונסקופיה (סעיף א'), יכול לעזור בדימום מדרכי עיכול תחתונות, שכן הוא מדגים את הקולון. ERCP (סעיף ג') הינה בדיקה שמדגימה את צינור המרה והלבלב, ולא עוזרת לדימום בדרכי העיכול העליונות (הנגרמים בושט, קיבה ותרסריון לרוב). US (תשובה ד') הינה בדיקה אבחנתית ולא טיפול, וכמו-כן היא איננה מתאימה כלל לדימום. גסטרוסקופיה הינה בדיקה קריטית באבחנה וטיפול של דרכי עיכול עליונות, וצריכה להתבצע במהרה לאחר ייצוע של מטופל שהגיע עם הקאה דמית או מלנה קשה.
-
1