שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 22 -1 שאלה מספר 43 (גניקולוגיה).
-
43.
מה נבדוק אצל מטופלת שעברה הפלה נדחית
-
1
בצקות
-
2
יתר לחץ דם
-
3
תפקודי קרישה
-
4
רמת טסיות
-
הבדיקה החשובה לבצע על מנת לבדוק האם יש קרישיות יתר באשה (כתוצאה מתסמונת APLA) היא תפקודי קרישה ובהמשך בדיקה לנודגנים anti-cardiolipin- ו Lupus anti-coagulant הגורמים לקרישיות היתר. במידה והם יהיו חיוביים הטיפול במהלך ההריון יהיה אספירין במינון נמוך וקלקסן.
הפלה היא סיום היריון באופן ספונטני או יזום בשלב שהעובר עוד לא הספיק להתפתח כדי שתתאפשר לו חיות.
הפלות ספונטיות מתחלקות לחמישה סוגים:
- הפלה מאיימת (threatened abortion)- דימום מהרחם במהלך ההיריון כאשר צוואר הרחם נשאר סגור. במקרה זה המשך הטיפול הוא במעקב ובירור מצב סכנה לעובר. מבחינת האישה הטיפול המומלץ כיום הוא מנוחה והימנעות מיחסי מין
- הפלה בלתי נמנעת (Eminent) - כאשר יש ירידת מים, פתיחה צווארית או בלט קרומים משמעותי כבר בשלב מוקדם של ההיריון. ההפלה עומדת להתרחש ואין איך למנוע אותה. לרוב תוך שעות הצוואר יפתח והעובר יפלט.
- הפלה שלמה - כאשר כל החומר ההיריוני נפלט. בUS לא ניתן יותר לראות שק בתוך הרחם.
- הפלה לא שלמה - לרוב לאחר דימום והתכווצויות, בבדיקה הצוואר פתוח ויצאו חלקי עובר. בUS ניתן לראות חלק מהשק או חלק מהעובר.
- הפלה נדחית (Missed abortion) - תוכן היריוני שלם שבמשך ימים או שבועות הפסיק להתפתח. בUS ניתן לראות את השק והעובר בשלמותם אך העובר ללא דופק.
להפלות חוזרות יש אטיולוגיות רבות. ביניהם גורמים גנטיים או אימוניים,Antiphospholipid antibodies (APLA - גורמים לקרישיות יתר), הידבקויות תוך רחמיות (תסמונת אשרמן), אבנורמליות אנטומית (מחיצה\ שרירנים) או אי ספיקת צוואר.
מבין המסיחים הבאים, הבדיקה החשובה לבצע על מנת לבדוק האם יש קרישיות יתר באשה היא תפקודי קרישה ובהמשך בדיקה לנודגנים anti-cardiolipin- ו Lupus anti-coagulant הגורמים לקרישיות היתר. במידה והם יהיו חיוביים הטיפול במהלך ההריון יהיה אספירין במינון נמוך וקלקסן.
בדיקות נוספות שניתן לבצע הן- בדיקת קריוטיפ להורים, היסטרוגרם והיסטרוגרפיה (למציאת אנומליות אנטומיות).
-
1