שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 22 -1 שאלה מספר 40 (ילדים).

  • 40.

    תינוק בן 11 חודשים בשלב קביעות האובייקט, מה יראה סימנים על כך

    • 1

      כשאמא יוצאת משדה הראיה מחפש אותה

    • 2

      בוכה כאשר נשאר עם הבייביסיטר

    • 3

      מושיט ידיים לכיוון אמא

    • 4

      כאשר מסתירים לו חפץ הוא מאבד עניין

    • בגיל 8-12 חודשים תינוק מפתח תחושת קביעות אובייקט ומחפש חפצים המוסתרים כליל ומבצע התנהגויות לכיוון חיפוש המטרה.

      תיאוריית ההתפתחות הקוגנטיבית של פיאז'ה– תיאוריה שפותחה על ידי ז'אן פיאז'ה ובוססה על תצפיות בילדיו. בניגוד לתיאוריית עיבוד המידע שהאמינה שההתפתחות הקוגנטיבית קשורה להתנסויות ולא לגיל, פיאז'ה האמין שקיימת התפתחות מוחית כלשהי עם השנים, ולא משנה כמה נאמן ילד בן שנתיים הוא לא יגיע למסקנות אליהן יגיע בן החמש משום שהוא לא פותח מספיק. כלומר – ככל שהילד גדל מתרחשים שינויים איכותיים בדרך בה הוא מבין את העולם ולומד אודותיו. עם הזמן ולאחר ניסויים על המוח עלה כי התיאוריה הזו היא הנכונה, אכן יש התפתחות מוחית בגילאים האלו - האונה הקדמית גדלה יותר ועל כן יש יותר קישורים עצביים וקיים מעבר מידע מהיר יותר, מה שמוכיח את התיאוריה הזו.

      על פי תיאוריה זו חולקה ההתבגרות לארבעה שלבים. הראשון ביניהם הוא השלב הסנסורי-מוטורי (גילאים 0-2 שנים):

      התינוק מתחיל לקשר בין מעשים ותוצאות, מפתח מושג על עצמו כנפרד מהסביבה ומפתח קביעות אובייקט – הידיעה שאובייקט ממשיך להתקיים גם אם לא רואה אותו.

      שלבים 1+2 – עד 4 חודשים: התינוק מסוגל לזהות את האובייקט ולהושיט לו יד, אך אם הוא מוסתר (גם אם רק חלקית) והוא מאבד קשר עין, הוא מאבד עניין.

      שלב 3 – 4-8 חודשים: התינוק מסוגל להושיט יד גם לאובייקט המוסתר חלקית. יש צורך ברמזים תפיסתיים על מנת שהתינוק יוכל לדעת שהאובייקט אכן קיים.

      שלב 4 – 8-12 חודשים: התינוק מתחיל לחפש אחר אובייקטים מוסתרים כליל, אך הוא מאמין שקביעות האובייקט קשורה לפעולותיו שלו בלבד (התנהגויות לכיוון מטרה).

      שלב 5 -12-18 חודשים: התינוק ייחפש אחר האובייקט רק במקום בו נעלם מעיניו לאחרונה, משום שהוא עדיין לא מסוגל להניח שדברים עלולים לקרות לאובייקט מחוץ לטווח ראייתו.

      שלב 6 – 18-24 חודשים: קיימת קביעות אובייקט והיא זו שלמעשה מהווה את ההתחלה של החשיבה הייצוגית.