שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2021 שאלה מספר 45 (נוירולוגיה/נוירוכירורגיה).
-
45.
הערכה באמצעות איזה אומדן יש לבצע לחולה מיאסטניה גרביס
-
1
אומדן עור
-
2
אומדן בליעה
-
3
אומדן אובדנות ופגיעה עצמית
-
4
FIM
-
מיאסטניה גראביס גורמת לחולשה בשרירים רצוניים וכתוצאה מכך עלולה להוביל לקשיים בלעיסה, בליעה ודיבור.
על כן, נרצה להעריך את המטופל באמצעות אומדן בליעה על מנת למנוע אספירציות.מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית אשר פוגעת בצומת העצב- שריר ומאופיינת ע"י רמות משתנות של חולשה בפעילות השרירים הרצוניים.
שכיחות המחלה:
נפוצה יותר בקרב נשים יותר מגברים, בעיקר בעשור השני והשלישי לחיים.מנגנון:
נוגדנים המכוונים כנגד הקולטן לאצטילכולין פוגעים בהעברת דחף עצבי בצומת השריר- עצב. נוגדנים אלו גורמים למספר קטן יותר של קולטנים להיות זמין. באופן תקין, קולטנים אלו קולטים אצטילכולין שמשוחרר מקצות העצבים, שבתורו גורם לכיווץ של השריר. ירידה בפעילות הקולטנים תגרום לירידה בפעילות השרירים הרצוניים. חולשה זו מוחמרת עם שימוש ממושך בשרירים. נוגדנים אלו קיימים אצל 80-90% מהחולים, בעוד שב- 75% קיימת היפרפלזיה או גידול בתימוס שמאמינים כי הוא המקור לנוגדנים.הסימנים הקליניים הראשונים בד"כ מופיעים כפגיעה בראייה (ראייה כפולה ופטוזיס), מטופלים רבים סובלים גם מחולשה בשרירי הפנים קשיים בדיבור, לעיסה ובליעה וחולשה כללית. חולשה כללית יכולה להוביל לחולשה של שרירי הנשימה ולאי ספיקה נשימתית. המחלה פוגעת בעצבוב המוטורי בלבד.
טיפול:
הטיפול מתמקד בהורדת כמות הנוגדנים והעלאת פעילות הקולטנים. בין הטיפולים הניתנים: IVIG, תרופות מדכאות מערכת חיסון, הזרקת חוסם לאצטילכולין אסטרז וכריתה של בלוטת התימוס.
-
1