שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2021 שאלה מספר 78 (גניקולוגיה).
-
78.
יולדת עם סוג דם RH-, שילדה תינוק עם סוג דם RHּּ+. מהו מינון הANTI-D שעליה לקבל לאחר הלידה
-
1
300 מק"ג
-
2
600 מק"ג
-
3
20 מק"ג
-
4
5 מק"ג
-
Rh הוא מרכיב חלבוני (אנטיגן) המצפה את גבי כדוריות הדם האדומות. זהו חומר המעורר תגובה חיסונית שגורמת ליצירת נוגדנים.
כל אדם שייך לאחת משתי האוכלוסיות הבאות:
בעלי Rh חיובי - אנשים ש־Rh נמצא בכדוריות הדם האדומות שלהם. בקבוצה זו נכללים כ-85% מהאנשים בעולם.בעלי Rh שלילי - לקבוצה זו משתייכים כ־15% מהאנשים בעולם, ולהם חסר המרכיב החלבוני בכדוריות הדם האדומות.
כל סוגי הדם (A, B, AB, O) יכולים להיות בעלי Rh חיובי או Rh שלילי, והם יסומנו בפלוס (+) או במינוס (-) בהתאמה.
בכל הריון מתרחש מעבר של דם עוברי אל תוך מערכת הדם של האם, אבל לרוב מדובר על כמות זעירה וחסרת משמעות. לעומת זאת, בזמן פעולות פולשניות כמו דיקור מי שפיר או סיסי שליה ובזמן לידה או הפלה, או כתוצאה מדימומים חריגים - יכול להיות מעבר של כמות דם גדולה יותר.
כשזה קורה לאם שהיא Rh שלילי הנושאת ברחם עובר שהוא RH חיובי, יכולים להיווצר בדם של האם נוגדנים כנגד אנטיגן Rh המצוי אצל העובר. נוגדנים אלו לא פוגעים בדרך כלל בעובר הנוכחי, אלא שהימצאותם עלולה לפגוע בהריון עתידי עם עובר שסוג דמו יהיה +.Rh
אותם נוגדנים יכולים לחדור מעבד לשליה, להיצמד לכדוריות הדם האדומות של העובר ולהשמיד אותן. כתוצאה מכך עלול העובר לסבול מאנמיה.
ניתן למנוע מראש (ובקלות) את יצירתם של נוגדני Rh בעזרת מתן חיסון Anti-D. החיסון ניתן לכל אישה הרה שיש לה Rh שלילי ומטרתו למנוע את היווצרות הנוגדנים כנגד Rh בכל הריון שבו יש אי־התאמה בין סוג הדם של האם (-Rh) לסוג הדם של העוברי (+Rh).
חיסון ה-Anti-D מכיל נוגדן (IgG) האמור להיקשר ל-+Rh של כדוריות הדם של העובר שעברו למחזור הדם של האם, ובכך למנוע את יצירת הנוגדנים האימהיים כנגד ה-Rh העוברי.
החיסון מופק מפלזמה של תורמים בעלי Rh שלילי, שבדמם קיימים נוגדנים כנגד Rh חיובי. שכיחות התופעה הזו ירדה בצורה משמעותית ב־30 השנים האחרונות בעקבות השימוש בחיסון Anti-D.
מתי נותנים את החיסון?
בכל אישה הרה עם סוג דם -Rh, יינתן החיסון באופן שגרתי בשבוע 28 להריון לאחר בדיקת דם לסקר נוגדנים בדם האם. הבדיקה נקראת indirect coombs ומטרתה לבדוק אם כבר נוצרו נוגדנים כנגד כדוריות הדם.
בנוסף, יינתן חיסון לאישה בעלת Rh שלילי במקרים הבאים (החיסון יינתן סמוך ככל האפשר לאירוע, אולם לא יאוחר מ־72 שעות אחרי):
• לאחר פעולות פולשניות (מי שפיר, סיסי שליה).
• במקרה של דימום חריג.
• לאחר חבלת בטן כמו לאחר נפילה או תאונת דרכים.
• לאחר הפלה.
• אחרי הלידה ייבדק סוג הדם של התינוק, ואם יש לו Rh חיובי, יינתן לאם חיסון Anti-D נוסף.
החיסון ניתן בדרך כלל על ידי אחות כזריקה תוך שרירית (IM). המינון המקובל כחיסון שגרה הוא 300 מק"ג, אולם ישנם מקרים יינתן מינון כפול כמו לאחר לידה בניתוח קיסרי, לידת תאומים או לאחר הפרדה ידנית של השליה.
-
1