שחזור שאלות בסיעוד מתוך פרק - אנדוקרינולוגיה שאלה מספר 99

  • 99.

    מטופל התעורר לאחר שקיבל זריקת גלוקגון עקב אירוע היפוגליקמיה, תוך כמה זמן מומלץ לאכול פחמימות פשוטות למניעת היפוגליקמיות נוספות

    • 1

      חצי שעה

    • 2

      שעה

    • 3

      שעה וחצי

    • 4

      שעתיים

    • השפעת גלוקגון מגיעה לשיאה תוך 30 דקות ועל כן נרצה שהמטופל יתחיל לאכול סוכרים פשוטים עד לטווח זמן זה כדי למנוע חזרה של היפוגליקמיה ובהמשך מומלץ לאכול גם פחמימות מורכבות יותר.

      גלוקגון הוא הורמון המיוצר ע"י תאי אלפא בלבלב, והוא גורם לפירוק גליקוגן בכבד (העלאת סוכר בדם) ולייצור גלוקוז בכבד (גלוקונאוגנזה). 

      הוא ניתן במצב חירום של היפוגליקמיה קשה עם ירידה במצב ההכרה, בחולה שאינו מסוגל לבלוע (ולא ניתן להאכיל אותו בפחמימות). הגלוקגון מוזרק תת עורית או לתוך השריר יחד עם חומר ממס, כי הגלוקגון מגיע בצורת אבקה.

      השפעת הגלוקגון מתחילה תוך דקות ומגיעה לשיאה סביב חצי שעה מההזרקה, על כן עד חצי שעה מומלץ להתחיל לאכול סוכרים פשוטים שיהוו מקור מידי לגלוקוז ולמניעת היפוגליקמיה חוזרת. לאחר מכן יש לאכול פחמימות מורכבות יותר על מנת למלא את מאגרי הגליקוגן ולאפשר קיום של מאגרי סוכר לטווח הארוך.

      היפוגליקמיה זה מצב בו הסוכר בדם יורד מתחת לערך של 70 מ"ג\ ד"ל. מצב חמור- מתחת ל-40. זה יכול לקרות כאשר חולה סוכרת מקבל יותר מידי אינסולין, פחות מידי אוכל או עודף פעילות גופנית. 

      הסתמנות קלינית:

      ב- mild hypoglycemia יש הפעלה של מערכת העצבים הסימפטטית והפרשה של אפינפרין ונוראפינפרין. זה גורם לסימפטומים של הזעה, רעד בידיים, טכיקרדיה, דפיקות לב, עצבנות ורעב.

      ב- moderate hypoglycemia יש ירידת סוכר שפוגעת בתפקוד המוחי: ירידה בריכוז, כאב ראש, בלבול, אבדן זיכרון, פגיעה בקורדינציה ובדיבור, ראיה כפולה.

      ב- severe hypoglycemia , תפקוד מערכת העצבים המרכזית פגוע מאוד ונראה: חוסר התמצאות, פרכוסים, שקיעה במצב