שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל (יולי) 2020 שאלה מספר 161 (פסיכיאטריה).

  • 161.

    איך תעזרו כאח\אחות למטופל הסובל מOCD ׁ(הפרעה אובססיבית קומפולסיבית)

    • 1

      הקניית כלים להתמודדות ולזיהוי סימני חרדה

    • 2

      שמירה על סביבה עם גירויים רבים

    • 3

      מתן תרופות מעוררות מערכת עצבים

    • 4

      השארת המטופל לבדו 

    • מטופל עם OCD נמצא בחרדה מתמשכת. על האח\ות ללמד את המטופל לזהות את הסימנים של התפתחות החרדה ודרכים לסיים את ההתקדמות שלה- שיטות הרגעה כמו נשימה עמוקה, התעמלות ומדיטציה. 

      שיטות הרגעה גורמות לתגובה פיזיולוגית הפוכה לזו הנגרמת בחרדה.

      התערבויות שיש לנקוע בהן במטופל עם OCD, התקפי חרדה והפעות דומות נוספות:

      1. יש להישאר עם המטופל ולתת לו סביבה של בטחון- אין לעזוב את המטופל בהתקף לבד. המטופל פוחד מאוד ויש להבטיח סביבה תומכת ובטוחה. 

      2. לשמור על גישה לא מאיימת ורגועה- חרדה היא מדבקת ויכולה לעבור מהצוות למטופל. המטופלים מפחתים תחושת בטחון כאשר הצוות רגוע. 

      3. להשתמש במילים פשוטות ומסרים קצרים ובהירים על מנת לשקף את חווית בית החולים- המטופל נמצא במצב חרדתי ולכן לא יכול להבין מסרים ארוכים ומסובכים. 

      4. במצב של היפרוונטילציה יש לתת למטופל שקית נייר סגורה ולהריך אותו לנשום נשימות רגילות וסרעפתיות- מטופל בחרדה יכול לפתח היפרוונטילציה וכתוצאה מכך בססת נשימתית, ולכן יש להדריך אותו לנשום לתוך שקית נייר. 

      5. לשמור על סביבה נקייה מגירויים- נשים את המטופל בחדר עם אור מעומעם, מעט אנשים. סביבה בעלת גירויים רבים יכולה להגביר את החרדה. 

      6. מתן תרופות הרגעה- טיפול נוגד חרדה יכול להפחית את הסיפטומים של התקף חרדה. 

      7. במצב שבו החרדה נרדעה, לאתר את הגורמים והטריגרים שגרמו להתקף הנוכחי- זיהוי גורמים להתקף הוא הצעד הראשון בחינוך המטופל לזהות את התקפי החרדה 

      8. ללמד את המטופל לזהות את הסימנים של התפתחות החרדה ודרכים לנוע את התקדמותה- שיטות הרגעה כמו נשימה עמוקה, התעמלות ומדיטציה. שיטות הרגעה גורמות לתגובה פיזיולוגית הפוכה לזו הנגרמת בחרדה.