שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2019 שאלה מספר 8 (גסטרו/כירורגיה כללית).

  • 8. מדוע מנחים לבצע תרגילים בזרוע בצד המנותח לאחר כריתת שד
    • 1

      למנוע זיהום בפצע הניתוח.

    • 2

      למנוע התפשטות של הסרטן דרך דרכי הלימפה.

    • 3

      לשמור על טווחי תנועה.

    • 4

      להפחית סיכון לזיהום ביד המנותחת.

    • ההדרכה להנעה של היד לאחר כריתת שד אינה קשור לסיכון לזיהום בפצע הניתוחי, ואף אינו קשור להתפשטות הגידול דרך בלוטות הלימפה (התפשטות כזו אינה תלויה בפעולות פיזיות שעושה המטופלת). יש להניע את היד לאחר ניתוח לכריתת שד על מנת להחזיר את טווח התנועה של היד למה שהיא הייתה טרם הניתוח. במהלך הניתוח יכולה להתבצע פגיעה עצבית ופגיעה בבלוטות לימפה, פגיעות כאלה עלולות לפגוע בטווח התנועה ביד של הצד המנותח ועל כן יש להדריך את המטופל לבצע תרגילים כמה שיותר מוקדם על מנת להשיב את התפקוד ליד הלקויה.

      תפקיד האחות לאחר ניתוח לכריתת שד כולל בין היתר הדרכה של המטופלת לגבי מצבים שהיא יכולה להיתקל בהם וכיצד להתמודד איתם, ובנוסף מצבים שעלולים להתעורר בעקבות הניתוח שיש לשים אליהם לב ולפנות לעזרה רפואית במידה והם מתפתחים.

      תפקיד האחות כולל:

      1. הערכה של כאבים ואי נוחות הקשורים להליך הכירורגי, תפקוד לקוי של מערכת העצבים ההיקפית הקשורה לגירוי עצבי ביד, בחזה או בקיר החזה.

      2. ההשפעה של ההליך על דימוי הגוף הקשור לאובדן או לשינוי בשד. 

      3. הערכה של טיפול פוסט כירורגי עצמי לקוי הקשור לחוסר תנועה חלקי של הגפיים העליונות בצד המנותח. סיכון לבעיות בתפקוד המיני הקשור לאובדן חלק בגוף, שינוי בדימוי עצמי ופחד מתגובת הבן זוג. 

      4. טיפול בידע לקוי: ניהול ניקוז לאחר ניתוח שד, תרגילים לזרוע בצד המנותח להחזרת הניידות של הגפיים.