שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2019 שאלה מספר 38 (אורטופדיה).

  • 38.

    מה נדריך מטופל שמשתחרר לביתו עם קיבוע חיצוני לאחר שבר בשוק

    • 1

      לבדוק את הקיבוע פעם ביום.

    • 2

      לבדוק את הקיבוע פעם ביומיים.

    • 3

      לבדוק את הקיבוע פעם בשבוע.

    • 4

      אין כל צורך לבדוק את הקיבוע.

    • טרם שחרור המטופל עם קיבוע חיצוני, על האחות להדריך את המטופל/המטפל האישי בנוגע לטכניקות ניקיון של כל היתדות במקומם, בנוגע לניטור סטטוס נוירווסקולרי ובנוגע לביצוע בדיקת שלמות מסגרת הקיבוע פעם ביום.

      שברים בטיביה ובפיבולה לרוב קורים ביחד ולרוב מתרחשים כתוצאה ממכה ישירה, נפילות כשכף הרגל בפלקציה או בתנועת סיבוב אלימה. לרוב השברים האלה יהיו יותר דיסטליים מפרוקסימליים, כאשר שברים דיסטליים עשויים לערב את הקרסול.
      המטופל יתייצג עם כאב, דפורמציה ברגל, המטומה ובצקת משמעותית.

      רוב השברים הסגורים והלא פרוקים אשר לא מערבים את מפרק הקרסול מטופלים בעזרת רדוקציה סגורה ואימוביליזציה בעזרת גבס/קיבוע קצר אשר לא מיועד לסחיבת משקל.
      יש להרים את הרגל לשם שליטה בבצקת. פעילות מפחיתה בצקת ומעלה זרימת דם. ריפוי השבר לרוב לוקח 6-10 שבועות.

      שברים פתוחים, פרוקים או אלו המערבים את מפרק הקרסול עשויים לדרוש טיפול עם משיכה סקלטלית, קיבוע פנימי עם מסמרים/פלטות וברגים אינטרה-מדולריים או קיבוע חיצוני.
       יש לעודד הפעלת האגן, כף הרגל והברך בתוך גבולות המכשיר המקבע. יש להתחיל נשיאת משקל חלקית רק כאשר נרשם כך ע"י הרופא ולאט לאט מתקדם ככל שהשבר מחלים תוך 6-10 שבועות.

      טרם שחרור המטופל עם קיבוע חיצוני, על האחות להדריך את המטופל או המטפל האישי שלו בנוגע לטכניקות ניקיון של כל היתדות במקומם ובנוגע לזיהוי ודיווח של כל זיהום באזור היתד. בנוסף, על האחות להדריך את המטופל או משפחתו בנוגע לניטור סטטוס נוירווסקולרי ודיווח במהירות במידה וישנו שינוי בו. לבסוף, על המטופל או משפחתו לבצע בדיקת שלמות מסגרת הקיבוע פעם ביום ולדווח במידה ויש יתדות/מלחציים משוחררים.