שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2013 שאלה מספר 8 (פסיכיאטריה).

  • 8.

    חשיבה עוקפנית (סירקומטינציאלית) היא הפרע ב:

    • 1

      תוכן חשיבה

    • 2

      תפיסה

    • 3

      מהלך חשיבה

    • 4

      קוגניציה

    • חשיבה עוקפנית (סירקומנטינציאלית) היא אחד הפרמטרים שבהם נמדד מהלך החשיבה של מטופל במהלך בדיקת סטטוס פסיכיאטרי.

      בדיקת הסטטוס המנטלי הוא ה"בדיקה הפיזיקלית" בחולה הפסיכיאטרית. הבדיקה כוללת מספר פרמטרים שבאים לעזור לכוון את הצוות הרפואי לאבחנה והטיפול הנכונים לחולה הפסיכיאטרי.
      הסטטוס המנטלי כולל מספר פרמטרים שעוזרים להגיע לאבחנה. בשאלה זו אנו נשאלים על הפרעות בחשיבה של החולה

      הפרעות בחשיבה מתחלקות להפרעות בצורת החשיבה (או מהלך החשיבה) והפרעות בתוכן החשיבה.
      לפי הספר ההפרעות האפשריות מהלך החשיבה כוללותמרוץ מחשבות - דיבור שוטף ומהיר שזורם מנושא לנושא, חשיבה אסוסציאטיבית - אדם שעובר מנושא לנושא במהירות, חשיבה עוקפנית – דיבור ארוך ומייגע שמתמקד בפרטים ופתיחות סוגריים על כל חלק במשפט אך בסופו יגיעו לפואנטה, חשיבה משיקנית – חשיבה ודיבור ארוכים ומייגעים שלא מגיעים לפואנטה, נאולוגיזם – המטופל ממציא מילים ומושגים בעלי משמעות אישית אליו בלבד, חשיבה קונקרטית – חשיבה בסיס, ללא יכולת לחשיבה מופשטת, ללא יכולת להבין פתגמים ומטפורות, אסוסיאציאת צליל – דיבור ב"קלישאות ופאנצ'ים" או חרוזים תוך כדי שימוש בצלילים דומים בעלי משמעות שונה, סלט מילים- ערבוב של מילים ללא משמעות ביחד ללא קשר ביניהן, פרסברציות – חזרה עקשנית על המילה האחרונה שנאמרה ע"י המטפל למטופל, אקוללי – חזרה עקשנית על מה שאדם אחר אומר, מוטיזם (אילמות) – העידר דיבור בגלל היעדר יכולת או היעדר רצון, מיעוט מילים – אדם שמדבר מעט מאוד, יכולת להתרכז וחלוקת קשב – האם המטופל מסוגל להתרכז בנושא, האם מוסח בקלות והאם הוא סלקטיבי בתוכן ומתייחס רק למה שלא גורר חרדה.

      אלמנטים שנבדקים בבדיקת הסטטוס  כוללים – הופעה והתנהגות, דיבור, מצב רוח, AFFECT, הפרעות בתפיסה, הפרעות בחשיבה, שיפוט, מצב הכרה ותפקוד.
      בספר ניתן למצוא דוגמא ופירוט על סטטוס מנטלי בעמוד 871 (נספח
      C)

      אם נסתכל על התשובות:
      תשובה א' – תוכן חשיבה – לא נכון – הפרעות בתוכן חשיבה כוללות מחשבות שווא בנושאים שונים, מחשבות אובדניות או רצחניות, מחשבות אובססיביות, פרנויה / חשדנות, חשיבה מאגית, מחשבות דתיות, פוביות וכו'.
      תשובה ב' – תפיסה – לא נכון – הפרעות בתפיסה הן הפרעה בקלט החושי וכוללות הלוצינציות, אילוזיות, מיקרופסיה, דה-פרסונליזציה ודה-ריאליזציה
      תשובה ג' – מהלך חשיבה – התשובה הנכונה – חשיבה עוקפנית (סירקומנטינציאלית) היא אחד הפרמטרים שבהם נמדד מהלך החשיבה של מטופל במהלך בדיקת סטטוס פסיכיאטרי.
      תשובה ד' – קוגניציה
        - לא נכון – קוגניציה היא לא אחת הקטגוריות שנבדקות בסטטוס הפסיכיאטרי. עם זאת הוא חלק מהבדיקה הגופנית והנוירולוגית ואנחנו מתייחסים לכך בחולים פסיכיאטרים שבחלק מהמחלות סובלים מירידה קוגניטיבית.


      Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - pages 871-874