שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2014 שאלה מספר 28 (תרופות).

  • 28.

    מה המטרה בטיפול בכימותרפיה וקרינה במקביל

    • 1

      הקרינה מחזקת את השפעת הכימותרפיה

    • 2

      הכימותרפיה מחזקת את השפעת הקרינה

    • 3

      צמצום מינון הקרינה

    • 4

      צמצום מנות תרופות הכימותרפיה

    • גידול רגיש לקרינה יכול לההירס ע"י מנה שמאפשרת לתאים התקינים שמסביב תיקון ורגנרציה. אם הקרינה ניתנת מתי שתאי הסרטן עובר שכפול במעגל התא, ניתן להרוג מקסימום תאי סרטן. מכאן העיקרון שטיפול משולב של כימותרפיה וקרינה, מחזק את השפעת הקרינה - שכן התאים הסרטניים נמצאים במצב רגיש לקרינה. כמובן שיש לכך גם השפעה על הטוקסיות על הרקמות התקינות - הטוקסיות של קרינה, שמוגבלת רק באופן מקומי, תגדל במידה וישנה כימותרפיה משולבת.

      טיפול קרינתי הוא טיפול ש60% מחולי הסרטן מקבלים. 

      טיפול ניאואדג'וונטי (לפני הסרה דפניטיבית של הגידול) מיועד להורדת גודל הגידול. טיפול פרופילקטי מיועד למניעת הישנות מקומית או התשפטות מיקרוסקופית. טיפול פליאטיבי מיועד להקלת סימפטומים של מחלה מקומית או מטסטטית, במיוחד בגידולים שהתפשטו למוח, לעצמות, לרקמות רכות או לטיפול במצבי חירום אונקולוגיים כמו superior vena cava syndrome, חסימת דרכי אוויר או לחץ על חוט השדרה.

      קרינה משתמשת בעיקרון של מעגל התא - כאשר התא רגיש במיוחד בשלב החלוקתי שלו לנזקי דנ"א (DNA synthesis and mitosis, i.e., early S, G2, and M). בהתאם, הרקמות שמתחלקות רגישות מאוד לנזקי הקרינה - מח עצם, לימפה, אפיתל הGI, שיערות, וגונדות. רקמות שמתחלקות לאט פחות רגישות. עם זאת, חשוב לזכור כי קרינה הינו טיפול מקומי בלבד, ואיננו סיסטמי (בניגוד לכימותרפיה).

      גידול רגיש לקרינה יכול לההירס ע"י מנה שמאפשרת לתאים התקינים שמסביב תיקון ורגנרציה. אם הקרינה ניתנת מתי שתאי הסרטן עובר שכפול במעגל התא, ניתן להרוג מקסימום תאי סרטן. מכאן העיקרון שטיפול משולב של כימותרפיה וקרינה, מחזק את השפעת הקרינה - שכן התאים הסרטניים נמצאים במצב רגיש לקרינה. כמובן שיש לכך גם השפעה על הטוקסיות על הרקמות התקינות - הטוקסיות של קרינה, שמוגבלת רק באופן מקומי, תגדל במידה וישנה כימותרפיה משולבת.