שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2015 שאלה מספר 42 (פסיכיאטריה).
-
42.
מה הבעיה בטיפול באנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית
-
1
משוכנעים שכל הזמן נגרם להם עוול
-
2
סובלים מבעיות בתקשורת
-
3
לא מסכימים לציית ולהתנהל לפי הנחיות המחלקה
-
4
ריבוי מחשבות שווא מפריע לטיפול בהם
-
גלל תחושתם שכל דבר שהם עושים הוא מושלם וההערכה העצמית שלהם שברירית, הדרישות של המחלקה לנהלים והנחיות יכולה לפגוע בדימוי העצמי שלהם ולכן נוצרים חיכוכים ביניהם לבין צוות המחלקה.
אישיות מוגדרת כ- סך ההתנהגויות והרגשות האופייניים לאדם שנשארות באופיו במצב יציב לאורך זמן
הפרעת אישיות נוצרת כאשר התכונות האלה הופכות למקובעות ולא מספיק גמישות ותורמות לתבניות אישיות מקובעות ובעייתיות שגורמות לבעיות בתפקוד האישי. ההפרעה לרוב נוצרת במהלך ההתבגרות וקשורה לחיבור והסתגלות לעולם. לאנשים אלה יש תלות גדולה מאוד בסביבה ומצד שני פחד מאוד גדול ממנה. הפרעות האישיות נחלקות ל3 קבוצות עיקריות –CLUSTER A - (MAD) מוזרים – פרנואידי, סכיזואידי, סכיזוטיפי
CLUSTER B - (BAD) דרמטיים – אישיות גבולית, היסטריונית, נרקיסיטית, אנטי סוציאלית
CLUSTER C – (SAD) חרדתיים – אישיות נמנעת, תלותית, OCPDבשאלה הזו אנחנו נדרשים לאפיין מטופלים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית
מטופלים עם הפרעה נרקיסיסטית הינם בעלי תחושה מוגזמת ולא מציאותית של "ערך עצמי", רגישות יתרה לדעתם של אחרים אליהם, מאמינים שיש להם זכות ליחס מועדף ושרצונם במשהו הוא סיבה מספקת כדי שיקרה. ההערכה היא שמדובר בערך ב6% מהאוכלוסיה ביחס שווה בין גברים לנשים.מטופלים אלו נראים כנטולי ענווה, מרוכזים בעצמם ומנצלים אחרים לרונותיהם. הם פעמים רבות לא מצליחים להבין שהתנהגותם לא מתאימה מתוך תחושת שהם "עליונים" וזכאים לפריווילגיות.
למרות שפעמים רבות הם שוגים במחשבות של גדלות, ראייתם הינה לרוב אופטימית, רגועה ושמחה. מצב רוחם יכולת להשתנות במהרה בגלל ההערכה עצמית השברירית שלהם שיכולה להתערער בקלות ולגרור תחושות של זעם, בושה, השפלה ודחייה, דבר שיכול לגרור אצלם פנטזיות שנועדו לייצר רציונליזציה ולשכנע את עצמם ב"מעמדם והיותם מושלמים". בגלל נטייתם להאדרה עצמית בבחירת הקשר הם בוחרים אנשים שיגרמו להם תחושת האדרה.אם נסתכל על התשובות:
תשובה א' – משוכנעים שכל הזמן נגרם להם עוול – לא נכון – אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית בתחום בעליונותם ויחושו בעוול רק אם משהו יסתור את תפיסת עולמם המעוותת
תשובה ב' – סובלים מבעיות בתקשורת – לא נכון – יותר מתאים לCLUSTER A מאשר לנרקיסיסטים. התקשורת הבין אישית שלהם תקינה ברובם המוחלט של המקרים.
תשובה ג' – לא מסכימים לציית ולהתנהל על פי הנחיות המחלקה – התשובה הנכונה – בגלל תחושתם שכל דבר שהם עושים הוא מושלם וההערכה העצמית שלהם שברירית, הדרישות של המחלקה לנהלים והנחיות יכולה לפגוע בדימוי העצמי שלהם ולכן נוצרים חיכוכים ביניהם לבין צוות המחלקה.
תשובה ד' – ריבוי מחשבות שווא אשר מקשות על הטיפול בהם – לא נכון – גם אם יש מחשבות של גדלות, הדבר אינו ברמה הפסיכוטית של מחשבת שווא. מחשבות שווא שמפריעות לטיפול הרבה יותר אופייני לסכיזופרניה.
Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - pages 676-677
-
1