שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, אפריל 2015 שאלה מספר 35 (פסיכיאטריה).
-
35.
מה יכול לגרום לדליריום טרמנס
-
1
שתיית אלכוהול במשך חצי שנה
-
2
הפסקה של נטילת ברביטורים
-
3
גמילה פתאומית מאלכוהול
-
4
הפסקה של נטילת תרופות נוגדות דיכאון
-
דליריום טרמנס היא תסמונת ספציפית של גמילה מאלכוהול הכוללת הזיות, עליית חום ויכולה להיות קטלנית אם לא מטופלת במהירות
השאלה מדברת על תסמונות גמילה שונות ובפירוט על הסימפטויים של גמילה מאלכוהול.
אם רוצים לתת מעיין כלל אצבע – תסמונת גמילה ברובם המוחלט של המקרים התסמונת תשקף את המצב ההפוך מהמצב שגורם הסם – למשל אם קוקאין גורם לאופוריה, מאניה, תפקוד קוגניטיבי גבוה, הגמילה תהיה הפוכה ותכלול חרדה, בהלה, דיספוריה, סיוטיה וכו'.האלכוהול הוא מדכא CNS שפועל על רצפטורים לסרוטונין, GABA ואצטילכולין במוח.
במטופל תחת השפעת אלכוהול אנחנו רואים ביטול עכבות, סרבול מוטורי, בלבול, ואפילו קומה, דיכוי נשימה ומוות (ע"פ הריגוז בדם). באלכוהוליזם כרוני אנחנו רואים הרבה השפעות גופניות כמו נוירופתיה, צירוזיס, קרדיומיופתיה, אסופגיטיס, פנקריאטיטיס תסמונת וורניקה-קורסקוף (וורניקה – הנצפלופתיה שכוללת אטקסיה וסטופור, קורסקוף – אבדן זיכרון ) ועוד.בזמן גמילה מאלכוהול – תסמינים כוללים רעד (בידיים, לשון ועיניים), הזעה, עליית ל"ד , חרדה, דיכוי מצב רוח, עצבנות, הלוצינציות ואילוזיות (הרבה פעמים ידברו על נחשים), כאבי ראש ואינסומניה.
תסמונת ספציפית לגמילה מאלכוהול נקראית דליריום טרמנס – כוללת את הסימנים הרגילים של גמילה ובנוסף, עליית חום עד 38, מאוד מאפיין הזיות של חיות מתחת לעור – נמשך לרוב 4 ימים ומלווה ב20% תמותה. הטיפול בגמילה מאלכוהול הוא לרוב העמסת בנזודיאזפינים.אם נסתכל על התשובות:
תשובה א' - שתיית אלכוהול במשך חצי שנה - לא נכון - שתיית אלכוהול לא גורמת לדליריום טרמנס אלא דווקא הגמילה הפתאומית ממנו.
תשובה ב' - הפסקה של נטילת ברביטורים - לא נכון - הפסקה של שתיית אלכוהול היא הגורם לדליריום טרמנס
תשובה ג' - גמילה פתאומית מאלכוהול - התשובה הנכונה - דליריום טרמנס היא תסמונת ספציפית של גמילה מאלכוהול הכוללת הזיות, עליית חום ויכולה להיות קטלנית אם לא מטופלת במהירות
תשובה ד' - הפסקה של נטילת תרופות נוגדות דיכאון - לא נכון - הפסקה של שתיית אלכוהול היא הגורם לדליריום טרמנס.
Townsend, M. C. (2015). Psychiatric Mental Health Nursing: Concepts of Care in Evidence-Based Practice (8th ed.) - pages 368-373
-
1