שחזור מבחן ממשלתי בסיעוד, ספטמבר 2018 שאלה מספר 35 (גסטרו/כירורגיה כללית).

  • 35.

    מה הדבר הראשון שיש לעשות במקרה של חסימת מעי בגלל הרניה

    • 1

      לנסות להכניס את המעי פנימה עם היד.

    • 2

      הכנה לניתוח דחוף.

    • 3

      הטיפול המקובל במצב זה הוא צום ומתן נוזלים.

    • 4

      ניתן להמתין מספר שעות ולבדוק אם החסימה נפתחה עצמאית.

    • הרניה שגורמת לחסימת מעיים עלולה לפגוע באספקת הדם למעי ולגרום לנמק של רקמת המעיים. מדובר במצב חירום שדורש התערבות מידית שכוללת הערכה של חיות המעי ותיקון של ההרניה באמצעות ניתוח. 

      חסימת מעיים היא מצב בו ישנה חסימה שמונעת את הזרימה הנורמלית של תוכן המעי.

      מנגנון החסימה מתחלק לשניים:

      חסימה מכנית: חסימה בתוך חלל המעי, או חסימה שנובעת מלחץ שמופעל על המעי מבחוץ. לדוגמה, התפשלות מעי, גידולים של המעי או גידולים בחלל הבטן, הידבקויות, היצרויות, הרניות, אבצסים וכו'.

      חסימה פונקציונלית: מצב בו שרירי המעי לא מסוגלים להניע את תוכן המעי לאורכו. לדוגמה, עמילואידוזיס, סוכרת, פרקינסון, ניוון שרירים וכו'.

      החסימה יכולה להיות חלקית או מלאה. החומרה תלויה בחלק המעי שנחסם, הרמה שבה חלל המעי חסום ובעיקר הרמה שבה מופרעת אספקת הדם לחלק המעי החסום.

      רוב חסימות המעיים קורות במעי הדק. הידבקויות הן הסיבה הנפוצה ביותר לחסימה של המעי הדק, כאשר במקום השני נמצאים גידולים, מחלת קרוהן והרניות.

      פתופיזיולוגיה: תוכן מעי, נוזלים וגזים מצטברים פרוקסימלית לאזור החסום. ההצטברות גורמת לעלייה בלחץ בתוך חלל המעי, שגורם בתורו לירידה בלחץ בורידים ובקפילרות העורקיות. זה גורם לבצקת, גודש, נמק ולבסוף לפרפורציה או קרע של דופן המעי שמובילים לפריטוניטיס.

      מאפיינים קליניים: לרוב הסימפטום הראשוני הוא כאב עוויתי שנגרם בעקבות הפריסטלטיקה פרוקסימלית ודיסטלית לאזור החסום. יכולה להיות יציאה של דם או ריר, אך ללא צואה או העברת גזים. אם החסימה מלאה יש התגברות של הפריסטלטיקה עד להחלפה של הכיוון שלה לעבר הפה, מצב שיכול לגרום לבחילה ולהקאות. סימפטומים נוספים: התייבשות, נפיחות בטנית, אלקילוזיס מטבולי, שוק היפו-וולמי ושוק ספטי.

      ניהול רפואי: הפחתת הלחץ במעי באמצעות זונדה הכרחית בכל המטופלים עם חסימה במעי הדק. במצב של חסימה חלקית ניתן לנסות טיפול שמרני של צום ונוזלים. במצב של חסימה מלאה הסכנה של חנק המעי ונמק של הרקמה מחייב התערבות ניתוחית. במקרה של הרניה שגורמת לחסימת מעי ההליך הניתוחי כולל תיקון של הפגם שגרם להרניה, ובחלק מהמקרים כריתה של האזור המעי הנימקי.